BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,90
ALTIN 2.437,16
HABER /  DÜNYA

CHP’li Oran: Terör örgütünü muhatap almıyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa maddeleri ile ilgili yaptığı çağrı ve çözüm sürecinde ikinci...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa maddeleri ile ilgili yaptığı çağrı ve çözüm sürecinde ikinci aşamaya geçilememesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi yönetimini ziyaret etti. Ziyaret sonrası gazetecilerini sorularını yanıtlayan Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa maddeleri ile ilgili yaptığı çağrı ve çözüm sürecinde ikinci aşamaya geçilememesi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan’ın yeni Anayasa’nın 48 maddesi için muhalefet partilerine yaptığı çağrı ile ilgili konuşan Oran, “Parti tabanımızda iktidar partisinin ya da BDP’nin yaklaşımıyla ilgili çok büyük rahatsızlıklar olmasında rağmen, başından sonuna kadar orada büyük bir özveriyle bulunuyoruz ve referandumda hatırlarsanız önce biz demiştik ki; ‘gel bunu yamalı bohça yapmayalım, yeni bir Anayasa Türkiye’ye layık, bunu beraber yapalım.’ Bu sözümüzün sonuna kadar arkasındayız. Anayasa’nın kendi mecrasında giden bir çalışma komisyonu var. Her partinin burada farklı farklı görüşleri var. Tabii ki bunları yoğuracaksınız ve liderlik de o zaten. Fakat şimdi gelen şey şu oldu; Başbakan Erdoğan başkanlık sistemini attı ortaya. Bu kendi partisi içerisinde de tartışma yarattı. Başbakan’ın dün açıkladığı şey şu esasında; 160 maddelik bir Anayasa’da diyor ki Başbakan, ‘başkanlıktan vazgeçmedim, bakacağım ona’ diyor. Ama diyor siz önce şu 48’i, madem anlaştınız indirin bunu genel kurulda kabul edelim, öbür tarafa da bakarız diyor. Böyle bir anlayış olmaz” dedi.
Çözüm sürecinde ikinci aşamaya geçilememesi ile ilgili olarak da soruları yanıtlayan Oran şöyle konuştu:
“Ben bu soruyu iktidar partisine sormayı doğru buluyorum. Çünkü masada şuan bir tarafında iktidar partisi var, bir tarafında terör örgütü var. Şuana kadar hep terör örgütü konuştu ama iktidar partisi, ülkeyi yöneten hükümet bu konuda bir açıklama yapmadı. Biz de terör örgütünün yapmış olduğu açıklamaları gazetelerden duyuyoruz. Yapılan bir takım pazarlıklardan, anlaşmalardan, şartlardan bahsediliyor. Ama bu konuda önce iktidar partisinin bir şey söylemesi lazım ki çünkü bizim muhatabımız iktidar partisi. Biz bir terör örgütünü muhatap almıyoruz. Hükümetin açıklamalarını dinleriz, ona göre biz de bu konudaki görüşlerimizi söyleriz. Ama tabii ki barış, insan hayatı her şeyden üstün. Biz de doğuda, güney doğuda, Türkiye’nin hiçbir bölgesinde terör olsun istemiyoruz. İnsanların kardeşçe, eşit, huzurlu bir şekilde barış içerisinde yaşamalarını istiyoruz. Bunun için de elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bunun adresinin de parlamento olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz” diye konuştu.
‘10 tane kanun teklifimiz var’ diyerek sözlerini sürdüren Oran, “Geçen ay bir tane kanun teklifimiz geldi ve AK Parti reddetti. Şuanda kamuoyuyla da paylaşıyoruz doğu ve güney doğuda iki grup arkadaşımız illeri geziyor. Özgürlük ve demokrasi adına 17 tane kanun teklifimiz var. Yani bölgenin sorunları adına özgürlüklerin geliştirilmesi, demokrasinin kaliteli olması için biz kanun tekliflerini parlamentoya getiriyoruz. Tek talebimiz iktidar partisinin de kendilerinin bunu çıkarması. Biz iktidar partisinin, özellikle PKK’nın yapmış olduğu açıklamalar, kimi İmralı’da, kimi Kandil’de birçok açıklamalar yapıldı. Bunlarla ilgili süreç başladığından beri iktidar, Başbakan Erdoğan hiçbir açıklama yapmadı. O açıklamaları biz merakla bekliyoruz. Bunların parlamentoda konuşulmasını, tartışılmasını ve ortak karar alınmasını istiyoruz ve sabırla bekliyoruz” dedi.