BIST 9.804
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.429,58
HABER /  POLİTİKA

CHP'li Nur Serter'den şok sözler

Başörtülü öğrencilerin başını açmak için ikna odalarında dil döken CHP'li Serter'in Genel Kurul'daki sözleri tartışma yarattı.

Abone ol

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, ikna odalarının unutulmadığını söylerken, Serter, "Yaptığım doğruydu, bugün olsa yine yaparım. Çünkü pek çok başörtülü öğrenci, üniversiteye girerek eğitim imkanına kavuştu" dedi.

Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, üç milletvekili gündemdışı söz aldı.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı gündemdışı konuşma, Genel Kurul'da tartışmaya neden oldu. Serter, 11 yıllık süreçte öğretmenlerin en düşük maaş alan kamu görevlisi olduğunu, satın alma gücünün azaldığını savundu.

Serter, emekli öğretmenlerin aldığı maaşı bilemediğini,  maaşlarının yarıya yakınının borçları nedeniyle kesildiğini söyledi.

EĞİTİM SİSTEMİNİ ELEŞTİRDİ

AK Parti'nin sevdiği öğretmen modeli bulunduğunu savunan Serter, bu modele girebilmek için AK Parti'li yandaş sendikaya üye olmanın ön koşul olduğunu ileri sürdü. Serter, bu sendikanın üye sayısının 11 yılda 14 kat arttığını ifade etti. Serter, "AKP, okula çarşaf ve türbanla gelenleri, Başbakan'a İslam'ın yüce halifesi diyenleri,  veli toplantılarını camide düzenleyenleri,  Atatürk'e kafatasçı diye aşağılayanları, kızlı erkekli eğitimi ahlakdışı sayanları göz bebeği gibi koruyor. AKP'nin öğretmen modeli tam da budur" diye konuştu.

KONUŞACAK EN SON KİŞİ SİZSİNİZ

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Gidin, geçmişinize bakın kimin ideolojik bakış açısıyla eğitime, öğretmene baktığı ortadadır. Burada bunu konuşmaya hakkınız yok. Konuşacak en son kişi sizsiniz. Bu millet ikna odalarını unutmadı. Bu iktidar, öğretmene hiçbir şekilde ideolojik bakış açısıyla bakmadı. Gariban, fukara öğrencilere yaptığınız ortada" dedi.

EĞİTİMCİ ŞEFKATİYLE YAKLAŞMIŞ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Aydın'a sataşma gerekçesiyle yanıt vererek, Serter'in, saygıdeğer davranışta bulunduğunu söyledi. Altay, o dönemde başı kapalı öğrencilerin okula girmesinin yasak olduğunu, Serter'in de bir eğitimci anlayışı, şefkatiyle bu çocukların eğitim öğretim hakkından mahkum kalmaması için onlara rehberlik ettiğini ifade etti. Altay, bu konunun temcit pilavı gibi getirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Serter, öğrencilerin eğitim öğretim alması için uğraştı. Bunda ne kötülük var. Sizin kalbiniz kötü" görüşünü dile getirdi.

GEÇMİŞİM TERTEMİZ

Serter de yeniden söz alarak, geçmişinde utanılacak birşey yaptığına inanmadığını vurguladı.

CHP'li Serter, "Yaptığım doğruydu, bugün olsa yine yaparım. Çünkü pek çok başörtülü öğrenci, üniversiteye girerek eğitim imkanına kavuştu. Ben tertemiz geçmişimle övünen, hiçbir yanlış yaptığıma inanmayan biriyim. Beni tanıyıp bilen o başörtülü kızların pek çoğu da aynı şeyi söyleyecekler. Yazık size" dedi. 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de gündemdışı konuşmaya yanıt verdi.

Eğitime önem verdiklerine işaret eden Şimşek, bütçenin beşte birini, vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 23'ünü eğitime harcadıklarını bildirdi.

Şimşek, kendilerinin döneminde yaklaşık 400 bin yeni öğretmen ataması yapıldığını, öğretmenlerin özlük haklarının hiçbir dönemde olmadığı kadar iyileştirildiğini anlattı. Şimşek, aile yardım ödeneği ve ek ders ücreti dahil 8'e 1'de başlayan bir öğretmenin 2002'de 701 lira alırken,  Ocak'ta 2 bin 911 lira alacağını kaydetti. Şimşek, enflasyon artışının neredeyse iki katı kadar, yüzde 325 ücret artışı sağladıklarını dile getirdi.

EĞİTİME CİDDİ KAYNAK AKTARIYORUZ

Öğretmenlerin 2002'de 175 lira olan öğretim yılı hazırlık ödeneğinin,  bugün 740 liraya ulaştığını ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hemen hemen her alanda eğitime çok ciddi kaynak ayırıyoruz. Öğretmenlerimizin mali durumları hiçbir dönemde olmadığı kadar iyileştirildi. AK Parti hükümetlerinin buradaki karnesi son derece net, güçlüdür. Eğitim, Türkiye'nin rekabet gücü açısından da son derece önemli. Türkiye, eğitimde yaptığı hamlelerle, eğitimi önceliklendirmesiyle geleceğin temellerini çok güçlü, sağlam şekilde inşa ediyor. O nedenle Türkiye'nin önümüzdeki 30-40 yıl içinde Avrupa ülkeleri arasında, ekonomisi açısından ilk iki sıraya yerleşmesini bir çok uluslararası kuruluş öngörüyor. Hem öğretmenimize hem de beşeri sermayemizin kalitesini artırmaya yönelik olarak Hükümet olarak ne gerekiyorsa yapıyoruz. En fazla kaynağı eğitime ayırıyoruz." 

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Gebze'nin ulaşım sorunlarına, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık da kapatılan belde belediyeleri hakkında gündemdışı söz aldı.

samanci.jpg

Serter'in konuşmasına, hac dönüşü başını örten vekillerden AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı tepki gösterdi.