BIST 9.783
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.435,27
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den Erdoğan'a "çakma" tepkisi

CHP'nin Erdoğan hakkında verdiği gensoru tartışmaları sürüyor. Başbakan'ın "çakma" sözlerine CHP'den yanıt geçikmedi.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekilleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "CHP'nin çakma gensoru önergesi verdiğine" yönelik sözleriyla ilgili "Sayın Başbakan'ın, verdiğimiz gensoruyu hafife alması, olayın ciddiyetini Türkiye'nin saygınlığı bağlamında kavramadığını açıkça göstermektedir" açıklamasında bulundu.

CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay, Kemal Kılıçdaroğlu ve Kemal Anadol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, partisinin grup toplantısındaki "çakma gensoru önergesi" ifadesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

"ABD Adalet Bakanlığı resmi internet sitesinde 2 Alman ve 2 Amerikan firmasının, Türkiye'de rüşvet dağıttığının açıklandığı" ifade edilen açıklamada, ABD Sermaye Piyasası Kurulu ve mahkemelerinde yapılan inceleme, soruşturmalar sonucu, firmaların Türkiye'de de rüşvet dağıttıklarını kabul ettiklerini ve ABD'deki cezalarını ödeyerek uzlaştıklarını belirtti.

"Rüşvet dağıtılan tüm ülkelerde soruşturma açıldığı, gözaltına alma ve tutuklamaların gerçekleştiği, Türkiye'de ise rüşvet olayının örtülmeye çalışıldığı" savunulan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Gensoru görüşmeleri sırasında Hükümet adına konuşan Sayın Bakan'ın açıklamalarından anlaşıldığına göre, bir firma hariç -Deltapine Türk- diğer firmalar hakkında idari soruşturma açılmadığı gibi rüşvetin belgelerinin de istenmediği anlaşılmıştır. AKP'nin rüşvet olaylarının üzerine gitmemesini, sorgulamamasını, yolsuzluklara bakış açısının bir sonucu olduğunu artık biliyoruz. Bu tavır, yolsuzlukları içselleştiren bir partinin bakış açısıdır.

Her olaya anında tepki veren Sayın Başbakan'ın ve bakanların Türkiye'de dağıtılan rüşvetlerle ilgili olarak bugüne kadar hiç konuşmamaları ve suçu kabullenmiş gibi bir tavır içine girmeleri bu görüşümüzü doğrulamaktadır. Bu bakış açısı Türkiye'nin saygınlığını zedelemiş, adeta rüşvetle her işin yapılabileceği bir ülke algısının oluşmasına yol açmıştır. Sayın Başbakan'ın, verdiğimiz gensoruyu hafife alması ise olayın ciddiyetini Türkiye'nin saygınlığı bağlamında kavramadığını açıkça göstermektedir."