BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,76
ALTIN 2.491,27
HABER /  DÜNYA

CHP, Gezi’yi AİHM’ye götürüyor

CHP, Gezi Parkı olaylarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürüyor.<br/>Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, bir grup CHP’li vekil ile b...

Abone ol

CHP, Gezi Parkı olaylarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürüyor.
Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, bir grup CHP’li vekil ile birlikte Gezi Parkı olaylarına ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Türkiye’de 15 günden beri inanılması güç bir polis şiddeti yaşandığını ve halen de yaşanmaya devam ettiğini savunan Batum, "Bu orantısız güç kullanımını kat be kat aşan bir uygulamadır. CHP milletvekilleri olarak AİHM’e kadar götüreceğiz. İnsanlık dışı muamele bizzat resmi giysili resmi polisler tarafından uygulanmaktadır. Bu insanlık dışı muamele" diye konuştu.
Suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Batum, "Bu suç duyurularında herhangi bir şey yapmazlarsa İçişleri Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunacağız. İçişleri Bakanı hiçbir şey yapmazsa doğrudan AİHM’e taşıyacağız. Ve AİHM’e bu videoları bu fotoğrafları bu yapılan suç duyurularının hepsinin örneklerini ekleyerek Türkiye Cumhuriyetinin İçişleri Bakanı aleyhinde göndereceğiz" dedi.
Sivil polis olduğu belirtilen kişilerin eylemcilere yaptığı müdahaleyi gösteren fotoğrafları gösteren Batum, şunları söyledi:
"Polis olan kişilerin yanında polis olduğunu gösterecek tek bir rozet, simge, işaret, yelek olmadan müdahale eden kişiler kesinlikle yasa dışıdır. Emniyet Müdürüne düşen şudur; ya diyecek ki bunlar polis. Emniyet Genel Müdürü olacak, Tayyip Erdoğan’ın adamı değil."

“DEMOKRATİK BİR ÜLKEDE İSTİFA ETMEK ZORUNDA KALIRLARDI”
Başbakan Erdoğan’ın bu işlerin birinci sorumlusu olduğunu savunan Batum, "Recep Tayyip Erdoğan eğer doğru bir demokratik ülkede olsaydı mutlaka istifa etmek zorunda kalırdı. İçişleri Bakanı mutlaka istifa ederdi. Emniyet Genel Müdürü mutlaka istifa ederdi. O Vali dediğimiz ‘ben saldırmayacağım, merak etmeyin’ deyip gece yarısı televizyona çıkıp nasıl yaptığını anlatan Vali istifa ederdi. Bunları yaptıramıyorsak sonuna kadar AİHM’e götüreceğiz" diye konuştu.
Batum, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan’ın bugün Gezi Parkı Platformu ile yapacağı görüşmeyi anımsatarak, "Bu görüşmelerden bir şey bekliyor musunuz?’ yönündeki sorusuna Batum, "Hiçbir şey beklemiyorum" yanıtını verdi.
(İHA)