BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.434,40

Çerçeveyi kırmak!

Ne olup bittiğini anlamak istiyorsan resmin dışına çık!

Ne olup bittiğini anlamak istiyorsan resmin dışına çık!

Uzun süre maruz kalınan her durum, her olay algıda bozulma yaratır. Yorulan zihin, uzun süre açık kalmış bir motor gibi ısınmaya ve teklemeye başlar. Daha da yormaya devam edilirse ya öfke nöbetlerine tutulur ya da akıl ile bağlantılı olmayan davranışlar göstermeye başlar.

Çevrenizde mutlaka duymuşsunuzdur. “Ona ne oldu bilmiyorum? Bunca yıldır tanıdığım kişi değil sanki. Bambaşka biri oldu çıktı” vb. Sizin de başınıza gelmiş olabilir aynı durum. Uzun süre izinsiz çalışmışsanız ya da bir konuda yakınlarınız tarafından çok bunaltılmışsanız; kendinizin bile sonradan üzüleceğiniz, “böyle bir şeyi nasıl yaptım” diye hayıflanacağınız davranışlar göstermiş, sonradan pişman olduğunuz sözler sarf etmiş olabilirsiniz.

Aşırı zihin yorgunluğu ve uzunca bir zaman olayların tam ortasında yer almanın neden olduğu bu yıpranma ve ayrıntıları kaybetme hali, hem bireysel ilişkilerde hem de devletlerarası ilişkilerde normal şartlarda asla yapılmayacak hataların yapılmasına ve bu hatalar neticesinde ciddi kırılmalara varabilecek travmalara neden olabilmektedir.

Bu durumun önüne geçmek, en azından olası riskleri en aza indirmek için yapılması gereken şey; zaman zaman durup resme dışarıdan bakmaktır.

Eşinizle, arkadaşınızla, anne babanızla, çocuğunuzla ya da akrabalarınızdan biriyle saplanıp kaldığınız bir tartışma yaşıyorsanız mesela, bir süre ara verin. O konuyu bir süreliğine hayatın buzdolabına kaldırın. Bırakın soğusun. Bırakın o konuyla ilgili zihninizde biriken çer çöp temizlensin. Resim netleşsin. Ne zaman ki duruma üçüncü bir kişi gibi bakabilmeye başladınız, o zaman yeniden oturup konuşun.

Aynı durum devletlerarası ilişkilerde de geçerlidir. Devletler de, devletlerarası ilişkileri belirleyen, oluşturan şartlarda canlıdır. Her gün değişir, gelişir, büyür, küçülür, yaşlanır, hastalanır, hatta ölür! Cereyan etmekte olan bir sorun ya da iyilik haliyle ilgili veriler bugün, dünküyle aynı değildir. Yarın da bugünküyle aynı olmayacaktır. Siz hep ilk günkü verilerin oluşturduğu resme bakar, resmi durağan olarak algılarsanız; yaşayan bir resme eklenen fırsatları ve tehlikeleri göremezsiniz. Doğal olarak da fırsatları değerlendiremez, tehditlere karşı önlem alamazsınız.

Ne olup bittiğini anlamak istiyorsanız çerçeveyi, hatta çerçeveleri kırmalı ve resmin dışına çıkmalısınız!

Resme yukarıdan, farklı açılardan bakmayı öğrenmelisiniz. Yorulduğunuzu hissediyorsanız, gözlerinizi, zihninizi dinlendirmeli ve yeniden bakmayı denemelisiniz. Yine de bulanık noktalar var ise, yorgunu olmayan dinç, sağlam gözlerden; taze zihinlerden de resmin yorumunu almalısınız.

Aksi halde resmin bildik girdapları içerisinde kaybolur, köşeden vuran ışığın oluşturduğu yeni renkleri göremediğinizden çıkışı gösteren işaretleri de göremezsiniz.