BIST 9.068
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.326,07
HABER /  MEDYA

Çengiz Çandar öyle böyle patlamadı...

Mısır'daki katliamı yazarken "temizlik harekatı" sözünü kullanan Cengiz Çandar, fena patladı. Çandar, "bunların her biriyle kapanmamış hesabım olacak" dedi.

Abone ol

İNTERNET HABER - Cengiz Çandar dün kaleme aldığı Mısır yazısında kullandığı "temizlik harekatı" sözü nedeniyle hedefe konunca çıldırdı.

Bugünkü köşe yazısında AK Partili vekilden tutun da iktidarı destekleyenlere kadar hemen herkese veryansın etti.

Cengiz Çandar dün kaleme aldığı yazıda Mısır'daki katliamı anlatırken "temizlik harekatı" kelimesini seçmişti. Bu kelime de kamuoyuna "Çandar katliama temizlik diyor" şeklinde yansımıştı.


CENGİZ ÇANDAR'IN TEMİZLİK YAZISI


Cengiz Çandar dün kaleme aldığı ve kamuoyunda tepki alan yazısında şöyle yazmıştı;

Mısır’ın askeri darbe yönetimi, dün sabaha karşı, bir ayı aşkın süredir Kahire’nin iki meydanında direnmeye devam eden Müslüman Kardeşler’e karşı harekete geçti.

Kahire’nin güneybatısında, Piramitlere yakın Giza’daki an-Nahda Meydanı’nı göstericilerden temizlediler, an-Nahda’ya çaprazlamasına tam ters yönde, Nil’in diğer yakasında, muazzam metropolisin kuzeydoğusunda bulunan Rabia el-Adeviyye Meydanı’ndaki ana MB kitlesine karşı temizlik hareketi, bu satırlar yazıldığı sırada devam ediyordu.

Bu çaptaki bir harekâtın çok sayıda ölü ve yaralıya yol açması kaçınılmaz olduğuna göre, askeri darbe yönetiminin giriştiği iki Kahire meydanını Müslüman Kardeşler’den temizleme harekâtının ‘katliam’ boyutları kazanmış olması muhtemeldir. Ölü sayısı hakkında birbiriyle ilgisiz rakamlar veriliyor (Bu satırlar yazıldığı sırada Müslüman Kardeşler 200, 300 ve hatta 600 ölüden söz ediyordu). Bununla birlikte, bunun aritmetik ölçüsü yoktur. Kan dökülmüştür ve bunun adına ‘katliam’ denir ve denecektir.

ŞAMİL TAYYAR NE DEMİŞTİ?

Cengiz Çandar'ın bu yazısı üzerdine Şamil Tayyar şu twiti atmıştı;

"CIA güdümlü çakma liberal Cengiz Çandar, Mısır'daki katliam için temizleme operasyonu demiş! Akıl rehin olunca saçmalamanın sınırı yoktur"

Çandar bugünkü yazısında "temizlik harekatı" bölümünü bir kez daha kullandı. Devamında ise "temizlik harekatı" sözü için kendisini eleştirenlere veryansın etti.

İşte Çandar'ın patladığı yazıdan bölümler;

BANA LİNÇ KAMPANYASI BAŞLATILDI

Ve, dün ‘sosyal medya’da “Cengiz Çandar Mısır’daki katliama temizlik dedi”, “Müslüman kanı dökülmesine temizlik dedi” şeklinde çarpıtmalı, kötü niyetli yorumuyla, kişiliğime yönelik akıl almaz bir ‘linç kampanyası’ başlatıldı. Katliam dememişim ve kan dökülmesini desteklemişim gibi bir algı oluşturulmak istendi. Ağza alınamayacak hakaretler ve küfürlerden rahmetli annem bol bol nasibini aldı. Bana ilişkin yalan yanlış iddialar ve iftiralar ve ‘temizleneceğime dair tehditler’ ortalığı kapladı.

ŞAMİL TAYYAR'A MESAJ : HESABIM OLACAK

"Bu hayâsız ve aşağılık kampanyayı yürütenlerin hepsini, sayıları hayli geniş, tek tek not ettim. Aralarında AK Parti’li milletvekilleri de var. Bunların her biriyle kapanmamış bir hesabım olacak. Aralarında ölüm tehditleri savurmuş olanlar da dahil, ayaklarını denk alsınlar; ömrümün hiçbir döneminde kuru gürültüye pabuç bırakmadım, hödüklük, yalancılık ve kara çalma önünde boyun eğmedim.

FAŞİST İKLİME SÜRÜKLENİYOR

Bu, işin benimle ilgili ‘kişisel’ bölümü. Bence daha önemlisi, hakkımdaki ‘linç kampanyası’na katılanları irdelediğimde, siyasi eğilimlerini gördüğümde, ülkenin mevcut iktidarın oluşturduğu iklimle adım adım ‘faşist bir iklime’ sürüklenmekte olduğunu seziyor olmam.

Mısır’daki katliam’ın bile, Türkiye’de kimyası bozulan, akıl tutulmasına uğramış bir kitlenin, Türkiye gibi zaten kutuplaşmış ve daha da kutuplaşmaya teşne bir ülkede ne ölçüde azgınlaşabileceğine, saldırganlaşacağına vesile olabilmesi, kolay akıllara gelebilecek bir şey değildi.

TÜRKİYE'DE ZALİMLİK YAPACAK KİTLE TÜRÜYOR

Mısır’daki gelişmelerle birlikte ‘mağduriyet’ ve ‘mazlumiyet’ zırhına bir kez daha bürünerek, görülmemiş bir ‘zalimlik’ ve ‘gaddarlık’ yapabilecek bir kitle türüyor Türkiye’de. Bu kitle, büyük ölçüde, iktidar mücadelesinin keskinleşmesi üzerine, iktidar yitirme kaygısı ve korkusuyla bileniyor. Bilendiği ölçüde, ‘zalimlik’ ve ‘gaddarlık’ eğilimi artıyor.

GÖZÜ DÖNMÜŞ KİTLE İKTİDARIN ÇEVRESİNDE

Mısır’da askeri darbe yönetiminin, Müslüman Kardeşler’e reva gördüğü katliamın aynısını, ‘karşıtları’na, hasım bellediklerine ya da kendilerine öyle tanıtılanlara yapmakta bir an için tereddüt etmeyecek bir vicdansız, gözü kararmış bir kitle, iktidar partisinin çevresinde oluşuyor.

TÜRKİYE'DE AZGIN RADİKALLEŞME

Mısır’daki katliam, Müslüman Kardeşler üzerinde, Mısır’daki İslami hareket içinde ‘radikalleşme’yi üretmeden önce, Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler’le dünyada hiç kimsenin tutmadığı kadar kesin ve katı bir saf tutan Türkiye’deki iktidar bloku sayesinde, Türkiye’de bir ‘azgın radikalleşme’ üretiyor.

ERDOĞAN'IN TAVRI YAPTI

Bu gelişmede, Taksim-Gezi’ye ilişkin olarak Başbakan’ın takındığı tutumun önemli payı oldu. Kronoloji olarak Taksim-Gezi’nin iki hafta sonrasında Mısır’da yaşanan gelişmeler, söz konusu ‘olumsuz radikalleşme’ye daha da kuvvetli ivme kazandırdı.

Aynı dönem zarfında, medya üzerindeki iktidar operasyonu önemli mevziler kazandı. Goebbels kılıklı iktidar sözcüleri, görsel ve yazılı medyada daha sık arz-ı endam eder oldular. Teksesli bir görsel ve yazılı medyaya doğru yol alınmaya başlandı.

Yazının tamamı için tıklayın