BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çekilen PKK'lılar ne yapacak?

Çekilen PKK'lılar ne yapacak, PKK Suriye'de hangi tarafta? Murat Karayılan bu soruları yanıtladı... İşte Hasan Cemal'in günlüğünden notlar;

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bile, "çekilme süreci ile ilgili kimsenin bilgisi yok. Tek bilen Hasan Cemal, ona sormak lazım" diye yorum yaptığı usta gazeteci Hasan Cemal'in gündem yaratan günlüğü bugün de devam ediyor.

Murat Karayılan, Hasan Cemal'e çekilmenin ardından neler olacağını anlatıyor. PKK'lıların önce eğitim göreceğini açıklayan Karayılan "Neden geldiler? Bu sürecin anlamı nedir? Güçlerimizi ideolojik olarak eğitmeden bir arada tutamayız" diyor.

Hasan Cemal'in, "PKK Suriye'de hangi tarafta?" sorusuna da şöyle yanıt veriyor; "Üçüncü taraftayız..." 

İşte Hasan Cemal'in günlüğünden notlar:

Türkiye'den çekilenler ne yapacak?

Çekilen PKK güçleri için Cemil Bayık, “Savaşacak olsak, çekilmezdik” diyor. Karayılan, çekiliş sonrasını “Henüz güçlerimizi dağıtma noktasında değiliz. Önce eğitim görecekler. Neden geldiler? Bu sürecin anlamı nedir? Güçlerimizi ideolojik olarak eğitmeden bir arada tutamayız” diyerek anlatıyor. Gülerek ekliyor: “Ceplerde paramız da yok ki onları bir arada tutalım!..”

Suriye'de de mi 'kuzey' oluştu

Karayılan’a soruyorum; “Kuzey Irak’tan sonra, şimdi de Kuzey Suriye mi oluştu?” Hiç duraksamadan “Evet oluştu” yanıtını verip devam ediyor: “Altı üstü 2 bin gerilla çekiliyor! Şimdi Bağdat diyor ki, PKK bu güçleri Kerkük’e gönderecek. Bazıları Suriye’ye, bazıları İran’a, PJAK’a gönderecek diyorlar. Böyle bir niyetimiz kesinlikle yoktur.”

PKK Suriye'de hangi tarafta

Karayılan, PKK'nın Suriye'de tartışılan konumu için iki tarafa da rezerv koyuyor: “Biz üçüncü tarafız Suriye’de... Ne muhalefetten, ne Esad’dan yanayız. Ne müdahale eden güçlerden, ne de müdahaleye karşı direnen statükocu güçlerden yanayız. Biz üçüncü tarafız. Suriye’deki Kürtler de öyle, üçüncü taraf...”

PYD'nin silahlı gücü 10 bini geçti

“PKK'nın Suriye kolu” olarak bilinen PYD için Karayılan şu değerlendirmeyi yapıyor: PYD’nin silahlı güçleri 10 bini geçti. Kendi meclislerini kuruyorlar, kendi savunma güçlerini oluşturuyorlar. Farklı ve yeni bir yapılanma gerçekleşiyor. Tabandan yukarı doğru bir yapılanma... O yüzden de Kuzey Irak’tan farklı bir yapılanma bu...”