BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,02
ALTIN 2.428,44
HABER /  POLİTİKA

Çavuşoğlu: Rum tarafından olumlu yaklaşım göremedik

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kıbrıs Konferansında Türkiye'nin iyi niyetli tutum sergilediğini belirterek, "Maalesef karşı taraftan olumlu yaklaşım göremedik'' dedi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rum lideri Anastasiadis'in yaptığı "Türkiye hizaya gelmeli" açıklamasına tepki göstererek, "Saçma sapan konuşurken hizaya geldiler, şimdi de saygısızlıktır ve küstahlık yapıyorlar" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rum lideri  Nikos Anastasiadis'in yaptığı belirtilen, " Türkiye hizaya gelmeli" şeklindeki açıklamaya tepki göstererek, " ( Türkiye hizaya gelsin) demek bir saygısızlıktır, küstahlıktır.  Türkiye her zaman doğru yoldadır.  Kıbrıs Türk halkı da öyle. Dolayısıyla bu söylemleri reddediyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu,  İsviçre'nin Crans-Montana kentinde devam eden  Kıbrıs Konferası'nın düzenlendiği Le Regent Kongre Merkezi'nde yapılan toplantı sonrası Türk ve Rum gazetecilerin sorularını cevapladı.

KKTC'den bir gazetecinin  Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias'ın bugün "Biz rahatız, gergin olan Türk tarafı" şeklindeki açıklamasını sorması üzerine Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"HERKESİ MUTLU ETMEK İÇİN BURAYA GELMEDİK"

"Bizim gergin olduğumuzu gördünüz mü? Biz kendimizden eminiz. Ne istediğimizi biliyoruz. Hiçbir zaman da gergin olmadık. Hoşlarına gitmeyen şeyler söylediğiniz zaman 'Türk tarafı gergin oluyor.'  Kıbrıs Türk halkı 'benim güvenlik endişelerim var. Bu endişelerimin giderilmesi lazım' dediği zaman da bunu anlamak yerine de  Kıbrıs Türk tarafına 'senin niye endişen var' diye suçlama ve sorgulama eğilimi içindeler. Biz herkesi mutlu edeceğiz diye buraya gelmedik.  Kıbrıs Türk halkının çıkarı ve  Türkiye'nin çıkarları bizim için burada esastır."

"RUM KESİMİNİN YAPTIĞI SAYGISIZLIK VE KÜSTAHLIKTIR"

Çavuşoğlu, Rum lideri  Nikos Anastasiadis'in " Türkiye hizaya gelmeli" şeklinde bir açıklama yaptığı ve bunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, "Bu bir kere küstahça bir kelime.  Türkiye hizaya gelmeli ne demek?  Türkiye başından beri burada Genel Sekreterin çizdiği çerçevenin içindedir. Başlangıçta bu çerçevenin tamamen dışında saçma sapan öneride bulunup da sonra uyarılarla o çizgiye getirilen o kişilerin  Türkiye'ye hizaya gelsin demeye hakkı yoktur. Bu çerçevenin dışında olan bunların (Rumların) verdiği tekliflerdir. ' Türkiye hizaya gelsin' demek bir saygısızlıktır, küstahlıktır.  Türkiye her zaman doğru yoldadır.  Kıbrıs Türk halkı da öyle. Dolayısıyla bu söylemleri reddediyoruz."

"SIFIR ASKER SIFIR GARANTİ" KESİN DİLLE REDDEDİLDİ

Türkiye'nin  KKTC heyetiyle gayet uyumlu olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Kendimizden emin bir şekilde, yapıcı bir anlayışla bugüne kadar süreci sürdürmeye çalışıyoruz. Olay budur." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Rum bir gazetecinin sorusu üzerine, "(Adada) Sıfır asker ve sıfır garanti  Türkiye için bir başlangıç noktası bile olamaz. Ayrıca  Kıbrıs Türk kesimi için de başlangıç noktası değildir. Güvenlik endişesi her iki kesim içinde önemlidir. Fakat biz  KıbrısTürkü'nün güvenlik endişelerinden sorumluyuz.  KKTC heyeti de bu endişelerini toplantılarda zaten dile getiriyor." açıklamasında bulundu.