BIST 9.479
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,98
HABER /  POLİTİKA

Canlı yayında fena kapıştılar

Herkes bu canlı yayını bekliyordu ancak Kocaoğlu, programı yarıda bıraktı. Kocaoğlu ise bu iddiayı kabul etmiyor.

Abone ol

Günlerdir herkes bu tartışmayı bekliyordu ancak hevesler kursaklarda kaldı. Kanaltürk'te karşı karşıya gelen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile her iki şehrin arsenikli suyunu konuşucaktı ancak Kocaoğlu, programı yarıda bıraktı. Kocaoğlu ise programı yarıda bıraktığı iddialarını yalanlıyor.

Kanaltürk'te yayınlanan, sunuculuğunu Fatih Karaca'nın yaptığı `Gündem Siyaset' programına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasında arsenikli su ile ilgili olarak canlı yayında sert tartışma yaşandı. Gökçek'in, `Kocaoğlu verdiği bilgilerle halkı yanıltıyor' sözüne sinirlenen Kocaoğlu, "Siz cazgırlığınızı Kırkpınar'da yapın" dedi. Kocaoğlu kısa süre sonra canlı yayını terk etti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, İzmir suyundaki arsenik oranlarının sınır değerlerin çok üzerinde olduğunu açıklaması ile başlayan tartışma canlı yayında sürdü. İpek Medya Grup Başkanı Fatih Karaca'nın sunduğu, Kanaltürk'te bugün saat 12.00'de başlayan `Gündem Siyaset' programına İzmir'den katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ankara'dan katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasında söz düellosu yaşandı.

GÖKÇEK: SU TARTIŞMASINI BEN BAŞLATMADIM
İlk olarak söz alan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'nın suyunda herhangi bir sorun olmadığını, ortada hiçbir sıkıntı yokken CHP'nin TBMM'ye kendisi ile ilgili araştırma önergesi verdiğini söyledi. Su tartışmasını kendisinin başlatmadığını belirten Gökçek, CHP'nin suyu seçim propagandası olarak kullandığını iddia etti. Gökçek, İzmir'in suyundaki arsenk miktarı ile Ankara'dakini karşılaştırılmanın mümkün olmadığını ileri sürerek şunları söyledi: "Ankara'da sıkınıtı yok. Hıfsızsıha Enstitüsü başta olmak üzere yedi ayrı kuruma kendi suyumuzu götürdük. Ankara'daki arsenik oranı litrede 4 mikrogram iken İzmir'deki 59 çıktı. Ben kendim araştırma yaptırdım, 10 ayrı yerden örnek aldırdım. Arsenik ölçümü öyle zor bir olay değil. Arsenik oranının 38 ile 42 mikrogram arasında olduğunu gördük. Kocaoğlu, 59 olduğunu itiraf etmek zorunda kaldı. 10 mikrogram üzerinde arsenik kansere neden oluyor. Senelerdir İzmir bu suyu içiyor. Neden arsenikli su verilen bölgelerinde, arıtıma yapılıncaya kadar suyu 10 Yeni Kuruş'a indirdiler? Arsenikli olan bölgelerde para almıyorlar." Melih Gökçek konuşması sırasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Genel Sekreter Önder Sav ile ilgili olarak da bazı iddialarda bulundu. Ankara'da belediye başkan adaylarını Deniz Baykal'ın değil Önder Sav'ın belirlediğini ileri sürdü.

`İZMİR SUYU SİYASİ MALZEME YAPILDI'
Programa İzmir'den bağlanan Aziz Kocaoğlu, önce Gökçek'in CHP ile ilgili sözlerine tepki gösterdi. Gökçek ile karşılıklı kartışmaya girmek istemediğini, dünyaya, hayata farklı açılardan baktıklarını söyledi. Gökçek'in, `Baykal Ankara'ya karışamaz. Önder Sav ne derse o olur' sözüne sinirlenen Kocaoğlu, Gökçek'i akli selim davranmaya davet etti. Gökçek'in CHP içindeki konulara karışamayacağını, AKP ile ilgili olarak konuşabileceğini söyledi. Ardından suyla ilgili açıklamalar yapan Kocaoğlu, İzmir'de İZSU'nun hizmet götürdüğü tüm ilçelerde suyun tonunu 0- 13 ton arasındaki dilimde ton başına 10 Yenu Kuruş'a indirdiklerini, Gökçek'in yanlış bilgiye sahip olduğunu kaydetti. Kocaoğlu, "Kente yıllardır arsenikli su veriyorlar" iddialarına da karşı çıkarak şöyle konuştu: "Kente yıllardır arsenkili su vermiyoruz. 2007'de Dokuz Eylül Üniversitesi ile çalışmaya başladık. Artıma çalışmalarını zaten yapıyorduk. Gökçek, çok iyi bilir ki su sadece arsenikle kalitesi denetlenen bir madde değildir. Birçok parametreler vardır. Malesef Gökçek'in başlatması ile İzmir'in suyu siyasi malzeme yapılmıştır. Biz şu an iki bölgemizde litrede 10 ve 11.75 mikrogram arsenkli su veriyoruz. Bunu da kamuoyuna açıkladık. Diğer bütün parametreler 10 mikrogramın altındadır. Suyun siyasi malzeme yapılması konusunda sadece sayın Gökçek de yetmedi. Sağlık Bakanı devreye girdi. O da yetmedi, Sağlık Bakanı, Çevre ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı, İzmir'in suyu ile ilgili ortak basın açıklaması yaptı. TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, Manisa Kırkağaç'taki sudan zehirlenen vatandaşlarımızı ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yargılanması gerektiğini söyledi. Manisa'daki bin 500 kişinin zehirlenmesini ufak bir hata olarak değerlendirdi."

HER HİZMETİ KENDİ İMKANIMIZLA YAPIYORUZ
Kendilerinin 2007 Nisan ayında tasaruf kampanyasını başlatan, barajların yapılması için projeler üreten bir belediye olduklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: "Ama bugüne kadar ne Milli Emlak arazilerinde, ne de orman arazilerinde tahsis izni, ne de Çamlı Barajı için ÇED raporunu alamadık. `Gördes Barajı'nın isale hattını siz yapın' diyerek Çevre ve Orman Bakanlığı'nda geçiştirdiler. Gökçek bize Hazineden yardım geldiğini, Aliağa- Menderes tren projesinin hükümetten gelen paralarla yapıldığını söyledi. `Ben böyle biliyorum. Bu konuyu araştırıp size döneceğim' dedi. Ama şimdiye kadar lüffedip aramadı. Herhalde doğruyu öğrendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimizden bugüne kadar kendi olanaklarımızla çalışmalarımızı, arıtmalarımızı, metromuzu alt geçitlerimizi yapıyor ve borcumuzu ödüyoruz. 2007'de 16 Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerinden hazine borçlarının yüzde 47'si sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden kesildi. İzmir'de hevesi olanlar kalkıp çalışma yapabilirler. Suyunda litrede 40 mikrogramın üzerinde arsenik bulunan iller var. Bunlar açıklanmazken, sayın Sağlık Bakanı'nın İzmir'in 13 mikrogram arseniği için tedbir almaya çalışması ve birçok maniplasyonlar yapması doğdu değildir."

İZMİR'İN SUYU İÇİLEBİLİR
Kocaoğlu, konuşması sırasında bugün itibari ile 2 bölge hariç İzmir'in suyunun rahatlıkla içilebileceğini açıkladı. Kocaoğlu'nun bu açıklamasından sonra araya giren Gökçek, "Herkes bu suyu içibilir mi?" diye sordu. Gökçek'in araya giremesinden rahatsız olan Başkan Kocaoğlu, program sunucusu Fatih Karaca'dan Gökçek'e müdahale etmesini istedi. Gökçek'in sözlerinin devam etmesi üzerine ikili arasında şu ilginç diyologlar yaşandı:

Aziz Kocaoğlu (A.K): Fatih Karaca bana telefon ettiniz. `Gökçek'in konuşması bitecek, ondan sonra siz konuşacaksınız' dediniz. Ama şimdi bu karşılıklı konuşmaya gidiyor.

Melih Gökçek (M.G): Dediklerinin hiçbiri doğru değil. Halkı yanıltıyor.

A.K: Halka yalan saylemek, halkı yanıltmak, halka iftira atmak, müfteri olmak benim işim değil. Siz cazgırlığınızı Kırkpınar'da yaparsınız

M.G: Terbiyenizi takının.

A.K: Ben terbiyeli insanım

M.G: Cazgır kelimesini size iade ediyorum. Medeni insan olun.

A.K: Ben medeni insanım

M.G: Medeni insan bu tabiri kullanmaz. Ben sizin için daha ağır bir tabiri kullanırım. Ayıp oluyor ama. Size yakışmıyor. Bu sizin hırçınlığınızı gösteriyor.
A.K: Bir belediye başkanına yalan, iftira yakışmaz. Hiçbirini kanıtlayamazsınız. Çünkü sizin mayanız yalan. Kişiliğiniz yalan. Her şeyiniz yalan.

`İZMİR'DEN ADAY OL'
Kocoğlu, tüm yapılanların İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın durumunu sarsmak için bir oyun olduğunu öne sürerek, "Bunu İzmir halkı çok iyi okumuş ve anlamıştır. Bu konuda konuşan Bakanlar, Gökçek, Arınç'a, oyuna olanak sağlamamıştır. Gökçek, kendine güveniyorsa Ankara'da durumu zaten tehlikeli, İzmir'den aday olsun. O zaman karşılıklı çıkıp konuşalım" dedi. Aziz Kocaoğlu daha sonra, programın kendisine söz verildiği gibi ilerlemediği gerekçesiyle saat 13.05'te yayından ayrıldı.

YENİ BİR İDDİA ORTAYA ATTI
Gökçek ise, yeni bir iddiayı ortaya attı. Kocaoğlu'nun verdiği bilgilerle İzmir halkını yanılttığını öne süren Gökçek şöyle dedi: "Kocaoğlu, üniversite ile hareket ettiğini, Tehlikenin söz konusu olmadığını söyledi. İzmir'de 29 arsenikli kuyu kapatıldı. Medem İzmir'de arsenikli su yoktu, bu kuyular neden kapatıldı? 4 ayda yapacağınız arıtma tesisinizi neden 3 senedir yapmıyorsunuz. Bu beceriksizliği halka nasıl açıklayacaksınız. Litrede 59 mikrogram arsenikli suyu halka içirerek insanları kansere mahkum ettiniz mi, etmediniz mi? Bizim sayemizde İzmirliler arsenikli suyu içmedi." Gökçek, İzmir'in kanser vakalarının artışında da Türkiye'de ilk sırada olduğunu da ileri sürerek, İzmirliler'in uzun yıllardır arsenikli su içmiş olabileceğini söyledi. Gökçek, "Son 8- 10 yıdır kanser rakamlarını araştırsınlar. Türkiye'de İzmir kanser vakalarında bir numara mı değil mi bunu açıklasınlar. Gökçek yine bir şeyler söylüyor. Rakamlar elimde. İzmir senelerden beri bu arsenkli suyu içiyor olabilir. Kanser vakalarındaki artış bu endişelerimizi açık ve net olarak ortaya koyuyor" diye konuştu.

MİLLETVEKİLİNİ İSTİFAYA DAVET ETTİ
Melih Gökçek, Fatih Karaca'nın Ankara'nın suyuyla ilgili tartışmalar ve iddialarla ilgili soruların cevap verirken bile sözü yine İzmir'e getirdi. İZSU çalışanlarının siyasi kadrolaşma nedeniyle vasıfsızlaştığını iddia etti. CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı'nın "İzmir'in suyunda arsenik çıkarsa istifa ederim" dediğini, ancak bu sözünün arkasında durmadığını öne sürdü. Baratalı'yı istifaya ve televizyon programında karşısına çıkmaya davet etti