BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Çankaya Köşkü'nde 18 yıl sonra bir ilk!

İRAN Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, resmi temaslarda bulunmak üzere özel uçakla Ankara'ya geldi.

Abone ol

İRAN ile Batı arasındaki ilişkilerde yumuşama sağlayan Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye geldi.

Ruhani'nin gelişiyle İranlı bir lider 18 yıl aradan sonra ilk kez Çankaya Köşkü'ne çıktı.

Ruhani'yi Esenboğa Havalimanı'nda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, büyükelçilik yetkilileri ve diğer ilgililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi resmi törenle karşıladı. Ruhani'yi taşıyan makam aracına Çankaya Köşkü'ne girişinden tören alanına kadar, Türkiye ve İran bayrakları ile tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayrakları taşıyan atlılar eşlik etti.

21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşlarının çalındığı törende Ruhani, Türkçe "Merhaba asker" diyerek onur kıtasını selamladı.

BALKONDAN MANZARA İZLEDİLER

Gül ve Ruhani, törenin ardından Büyük Şeref Kapısı önünde basın mensuplarına el sıkışarak poz verdi. Baş başa görüşme için makam odasına geçen cumhurbaşkanları, balkona çıkarak bir süre şehir manzarasını izledi.

Törene Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve diğer yetkililer katıldı.

Tahran'dan Ankara'ya cumhurbaşkanı düzeyinde son resmi ziyareti, 1996 yılında İran'ın Dördüncü Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani gerçekleştirmişti.

İKİNCİ DURAK ERDOĞAN

Ruhani’nin ikinci durağı ise Başbakanlık olacak. Erdoğan ve Ruhani’nin başkanlığında, iki ülkenin bakanlarının da katılımıyla kurulacak olan konsey ilk toplantısını yapacak. Ziyarete, 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi damgasını vursa da ikili siyasi ilişkiler, enerji alanında işbirliği ve bölgesel gelişmeler de ele alınacak. Suriye konusunda istişarede bulunulacak.

ANITKABİR'E GİTMEDİ

Resmi ziyaret gerçekleştiren yabancı liderlerin programları Anıtkabir ziyareti ile başlasa da Ruhani, Anıtkabir’e gitmedi. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, açıklamasında Türkiye ile İran arasında cumhurbaşkanları düzeyindeki protokolleri uygulama geleneğinde anıt mezar ziyaretlerinin yer almadığını bildirdi.