BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  DÜNYA

Cameron'dan küstah Türkiye yorumu!

İngiltere Başbakanı David Cameron'dan Türkiye manevrası. Daha önce Türkiye'nin AB üyeliğine açık destek veren Cameron, seçimler öncesi bu sözlerinden çark etti.

Abone ol

İngiltere'de yaklaşan AB referandumunda Türkiye'nin AB üyelik süreci önemli bir kampanya malzemesine dönüşürken, Başbakan David Cameron "Türkiye’nin AB’ye girmesi uzak bir ihtimal. Bugünkü ilerleme hızıyla bunun gerçekleşme ihtimalinin belirmesi bile on yıllar alacaktır." dedi.

İngiliz ITV televizyonunda katıldığı programda konuşan Cameron, İngiltere’nin AB’den ayrılması için kampanya yürütenlerin İngiliz halkına "Türkiye’nin AB’ye girmesini engelleyemeyiz, o nedenle bizim çıkmamız için oy kullanın.” çağrısı yaptığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

"Türkiye’nin AB’ye girmesi uzak bir ihtimal" ifadesini kullanan Cameron, "Bugünkü ilerleme hızıyla bunun gerçekleşme ihtimalinin belirmesi bile on yıllar alacaktır. O aşamada bile hayır diyebilecek durumda olacağız.” diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYELİK SÜRECİNE İLİŞKİN: SON TAHMİNLER GÖRE 3000 YILI CİVARINDA OLUR MUHTEMELEN

İngiltere’nin de bütün diğer AB üyelerinin de herhangi bir ülkenin AB’ye girmesini veto hakkı bulunduğunu belirten Cameron, Türkiye'nin üyelik süreciyle ilgili olarak “1987’de başvurdular. Bugünkü ilerleme hızıyla AB’ye girmeleri en son tahminlere göre 3000 yılı civarında olur muhtemelen.” ifadesini kullandı.

"AB'NİN TÜRKİYE'Yİ DIŞARIDA TUTACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"

İngiltere'nin 23 Haziran'da yapacağı referandumda AB'den ayrılması için kampanya yürüten Silahlı Kuvvetler Bakanı Penny Mordaunt yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 8 yıl içinde AB’ye üye olacağını ve İngiltere’nin bunun önleyecek pozisyonda olmadığını söylemişti.

Sığınmacı krizinin AB üzerinde Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili baskı yarattığını savunan Mordaunt, "AB'nin Türkiye'yi dışarıda tutacağını düşünmüyorum. Bence Türkiye AB'ye girecek. Sığınmacı krizi de işleri bu yöne itiyor." demişti.

Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk gibi ülkelerin AB’ye üye olmasıyla bu ülkelerdeki suçluların İngiltere’ye akın edeceğini savunan Mordaunt, “Bu ülkelerin pek çoğunda suç oranları yüksek, çeteler ve terör hücreleri var. Yoksulluk da önemli düzeyde.” ifadesini kullanmıştı.

TÜRKİYE KAMPANYA MALZEMESİ

Hükümetteki Muhafazakar Parti, AB üyeliği konusunda ikiye bölünmüş durumda. Başbakan David Cameron bakanları referandum konusunda kişisel görüş açıklamakta serbest bırakırken, hükümet politikasını AB üyeliğini sürdürmekten yana belirledi.

Referandum sürecinde Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri muhafazakar siyasetçiler için malzeme oluşturuyor. İngiltere'nin AB'den çıkmasını savunan muhafazakar ve aşırı sağ gruplar zaman zaman Türkiye'yi karalayan ve AB üyeliğiyle ilgili kuşku yaratan mesajlar veriyor.

CAMERON TÜRKİYE İLE SIKIŞTIRILIYOR

İngiltere’nin AB’de kalmasından yana kampanya yürüten Başbakan Cameron daha önce Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği açık destek nedeniyle eleştiriliyor.

AB’den ayrılmak için kampanya yürüten gruplar, Cameron’ın 2010’de Ankara’da düzenlediği basın toplantısında kullandığı " 'Türkiye kampı koruyabilir ama çadıra giremez.' denilemez. AB’ye üyeliğiniz için mümkün olan en güçlü destekçiniz olarak kalacağım.” sözlerini sık sık gündeme getiriyor.

Cameron’ın da referandum öncesinde Türkiye ile ilgili olumlu tavır almaktan kaçındığı görülüyor.