BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,75
ALTIN 2.489,62
HABER /  GÜNCEL

Çalıntı cep telefonlarına hizmet yok

Sultanbeyli Cumhuriyet Savcısı Uğur Gökkoyun’un çalıntı cep telefonlarına iletişim hizmetinin durdurulması için verdiği hukuk mücadelesi sonuca ulaştı.

Abone ol

Savcı Gökkoyun’un çalıntı cep telefonu mücadelesi sonuca ulaştı. Turkcell’in çalıntı cep telefonlarına hizmeti kesmesinin ardından, Telsim ve Avea da çalıntı telefona hizmeti kesti. 

Turkcell’in geçen hafta çalıntı cep telefonlarına hizmeti durdurmasının ardından, Telsim ve Avea da çalıntı telefona hizmeti kesti.

Sultanbeyli Cumhuriyet Savcısı Uğur Gökkoyun’un çalıntı cep telefonlarına iletişim hizmetinin durdurulması için verdiği 5,5 aylık hukuk mücadelesi sonuca ulaştı. Turkcell’in geçen hafta çalıntı cep telefonlarına hizmeti durdurmasının ardından, Telsim geçen salı, Avea ise çarşamba günü çalıntı telefona hizmeti kesti. Çalınan cep telefonunun iletişim hizmetlerine kapatılması için cumhuriyet savcılıklarına cep telefonunun faturası ve IMEI numarasıyla başvurmak yetiyor.

Sultanbeyli Cumhuriyet Savcısı Uğur Gökkoyun, 9 Kasım 2004’te mahkemeden ‘351 465 601 717 002’ IMEI numaralı çalıntı cep telefonunun tüm konuşma ve iletişim olanaklarına tedbiren kapatılmasını talep etti. Talebi yerinde gören Sultanbeyli Sulh Ceza Mahkemesi 28 Aralık 2004’te çalıntı cep telefonunun tüm konuşma ve iletişim olanaklarına tedbiren kapatılmasına karar verdi. Karar, Sultanbeyli’de tahkikata konu olan tüm cep telefonu hırsızlığı olaylarında uygulandı.

Türkiye’de bir ilk olan karar cep telefonu iletişimini sağalayan Turkcell, Telsim, TT-TİM şirketlerine de tebliğ edildi. GSM operatörleri, teknik alt yapılarının uygun olmadığını ileri sürerek, bu kararı uygulayamayacaklarını bildirdiler. Bunun üzerine, Sultanbeyli Cumhuriyet Savcısı Uğur Gökkoyun, şirketler hakkında soruşturma başlattı.

Telekomünikasyon Kurumu’ndan bilirkişi heyeti isteyen Gökkoyun, GSM şirketlerine bir ihtarname çekerek, karara uymazlarsa lisans sözleşmelerinin iptal edileceğini bildirdi. Bu gelişmenin ardından sırayla Turkcell, Telsim ve Avea çalıntı telefona hizmeti kesti.

ÇALINTI MESAJI GEÇECEKLER:

Cep telefonu şirketlerinin, kararı hayata geçirmek için gerekli teknik altyapıyı sağlamak amacıyla ciddi bir yatırım yaptığı belirtildi. Cep telefonu şirketleri, bundan böyle tahkikata konu cep telefonlarına hizmet vermeyi durdurarak, telefonu kullanan kişiye telefonun çalıntı olduğunu ve ilgili savcılığa gitmesi gerektiğini belirten bir kısa mesaj gönderecek.

Ayrıca, çalıntı telefonu bulunduran kişinin kimliği ve açık adresi savcılığa bildirilecek. Devrim niteliğindeki kararın, cep telefonu hırsızlığını ortadan kaldırması bekleniyor. Telekomünikasyon Kurumu’nun kayıtlarına göre, Türkiye’de yaklaşık 12 milyon aboneye ait cihazlar kayıtdışı ve bunlardan 500 bin kadarının IMEI numaraları değiştirilmiş durumda.


Haber: Hasan AY
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr