BIST 9.727
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.439,09
HABER /  GÜNCEL

Çağlayan Adliyesi'nde kanlı operasyon

Çağlayan Adliyesi'nde rehin alınan Savcı Mehmet Selim Kiraz, şehit oldu, iki terörist çıkan çatışmada öldürüldü.

Abone ol

Berkin Elvan soruşturmasının savcısı Mehmet Selim Kiraz, Çağlayan Adliyesi'nde yasadışı DHKP-C'ye üye oldukları belirtilen Bahtiyar Doğruyol ve Şafak Yayla adlı iki terörist tarafından rehin alındı. Yaklaşık 6 saat süren müzakere sürecinin ardından saat 20.30 sularında, adliyeden silah sesi gelmesi üzerine operasyon yapıldı.  İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın ağır yaralandığı ve 2 eylemcinin de operasyonda öldürüldüğünü açıklandı. Olaydan yaklaşık bir saat sonra Savcı Kiraz'ın yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdiği açıklandı.

Çağlayan Adliyesi'ndeki rehine kirizi kanlı bitti. Dün öğle saatlerinde avukat cübbesiyle Çağlayan Adliyesi'ne gelen Bahtihar Doğruyol ve Şafak Yayla adlı iki terörist, Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin aldı. Teröristler, rehin aldıkları Savcı Kiraz'ın fotoğraflarını önce sosyal medyadan paylaştı; ardından da televizyon kanallarına haber verdi. Yayın yasağıyla birlikte teröristler bu kez de uydudan yayın yapan Kürt kanalına açıklama yaptı.

TERÖRİSTLERDEN DÖRT ŞART

Saat 15.00 sularında adliyeden bir el silah sesi yükseldi. Emniyet güçlerinin güvenlik önlemlerinin artırmasının ardından teröristlerle müzakere süreci başladı. Bu arada teröristler Savcı Kiraz'ın serbest bırakılması için dört şart öne sürdü. Berkin Elvan'ın ölümüne neden olduğu iddia edilen polislerin canlı yayında suçlarını itiraf etmeleri, bu isimlerin Taksim'de kurulacak halk mahkemesinde yargılanmaları, Berkin Elvan eylemlerine katılanlara yönelik başlatılan soruşturmaların sonlandırılması ve bu isteklerin yerine getirilmesi halinde de adliyeden çıkışlarının sağlanmasını isteyen teröristler, müzakere için de belirledikleri isimlerin çağrılmasını istedi.

SAVCI KİRAZ'IN İLK GÖRÜNTÜLERİ- TIKLA 

ERDOĞAN'DAN OPERASYON AÇIKLAMASI- TIKLA

EYLEMCİLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU- TIKLA

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA- TIKLA

BAŞBAKANLIK, TWITTER VE TİB DEVREDE

Bu arada teröristlerin sürekli medya aracılığıyla, propaganda yapmaları Başbakanlık'ı harekete geçirdi. Akşam saatlerinde Çağlayan Adliyesi'ndeki rehine kriziyle ilgili TV kanallarına yayın yasağı gitirilirken, teröristlerin kullandığı twitter hesabı kapatıldı. Bu arada TİB ise görüntüleri yayınlayan internet sitelerine, yayın yasağı getirerek videoların kaldırılması istendi.

SAAT 20.30'DA OPERASYON

Çağlayan Adliyesi'nin 6'ıncı katında zaman zaman telefonla sürdürülen müzakereler sırasında içeriden gelen silah sesi emniyet güçlerini harekete geçirdi. Düzenlenen operasyonda iki terörist ölü olarak ele geçirilirken Savcı Mehmet Selim Kiraz ise ağır yaralandı.

ÖRGÜT SES KAYITLARINI YAYINLADI

Yasadışı DHKP-C örgütüne yakın bazı sosyal medya hesapları, teröristlerin operasyon sırasında telefon aracılığıyla kayıt ettirdikleri ses kayıtlarırı yayınladı. Kayıtlarda, telefonla konuşurken silah sesi duyuluyor ve ardından da operasyon başlıyor. Ardarda silah seslerinin duyulduğu ses kayıtlarının sonunda ise teröristlerin vurulma anları ve bağırışları yer alıyor.

DOKTORDAN SAVCI AÇIKLAMASI

İstanbul İl Sağlık Müdürü Selami Albayrak ve İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi konuyla ilgili olarak hastane önünde açıklama yaptı.

Selami Albayrak, "Sayın savcımıza menfur bir saldırı gerçekleşti. Saldırı gerçekleştikten 2 dakika içinde Florence Nightingale Hastanemize ulaştırıldı. Hastanemize ulaştığında çok ciddi bir yaralanma olmuştu. Yapılan bütün müdahalelere rağmen, bütün girişimlere ve cerrahi ekibin ve hekimlerimizin gayretine rağmen, ne yazık ki bir görev şehidi verdik ve sayın Savcımızı kaybettik. Milletimizin başı sağolsun" dedi.

"SOLUNUMU, KALBİ TAMAMEN DURMUŞTU"

İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi de, "Ateşli silah yaralanması... Hem baş, hem göğüste. Tamamen solumu ve kalbi durmuş durumdaydı. Tüm müdahaleyi tüm ekibimiz yaptı ve hastayı hemen ameliyata aldık. Ancak ameliyata, her türlü müdahaleye rağmen maalesef şehit verdik. Geldiğinde hayatını kaybetmişti. Solunumu, kalbi tamamen durmuştu. Hiçbir hayati fonksiyonu yoktu. Saat 20.50 sıralarında geldi, 21.55'te kaybettik. Ama geldiğinde zaten kaybetmiştik. 1 saat boyunca müdahale ettik. Tüm ekibimiz burada hazır bekliyorduk. Savcımızı hemen aldık, maaasef tüm çabalarımıza rağmen kaybettik. Başımız sağolsun" dedi.

Emniyet Müdürü Selami Altınok'un açıklaması;



İLK RESMİ AÇIKLAMA ALTINOK'TAN

Çağlayan Adliyesi'ndeki operasyon sonrası İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, operasyon sonrası iki teröristin öldürüldüğü ve rehin alınan Savcı Menmet Selim Kiraz'ın da ağır yaralandığını söyledi. Emniyet Müdürü Altınok şöyle konuştu;

"Bugün iki teröristin adliyemize girerek savcımız Mehmet Selim Bey'in odasına girmişler ve rehin almışlardır.

Altı saat boyunca gerek emniyet teşkilatı, gerek başsavcılığımız, vekillerimiz iletişim kanallarını açık bırakmak suretiyle yapılması lazım gelen bütün görüşmeleri yapmış, bu arada İstanbul Barosu Başkanımız Ümit Kocasakal da bu iletişim kanallarının kurulmasında emniyet teşkilatına yardımcı olmuştur.

Altı saat boyunca sabırla ve metanetle ve bütün güvenlik önlemlerini almak şartıyla, yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda maalesef teröristler telefonla iletişim kurulduğu bir anda rehin almış oldukları başsavcımızın odasından silah seslerinin gelmesi üzerine, emniyet birimlerimiz güvenlik kuvvetlerimiz odaya operasyon yapmışlardır."

Operasyon sonucu iki terörist de ölü olarak ele geçirilmiştir. Bütün iletişim kanallarını kullanmamıza rağmen, adli teşkilatın bütün iyi niyetlerine rağmen olumlu bir netice alınmamış ve savcımıza silahla müdahalede bulunmuşlardır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'yle hiç kimsenin baş edemeyeceğini özellikle belirtmek istiyorum. Devletin savcısına devletin görevlilerine nerede bir el kalkarsa, güvenlik birimlerimiz o elleri kıracaklardır."



NELER YAŞANDI?

Berkin Elvan soruşturmasına bakan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz rehin alındı. Yasa dışı bir örgüte yakınlığı ile bilinen kişiler Twitter hesabından Savcı Kiraz’ın başına silah dayalı halde fotoğraf yayınlandı. İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok yaptığı açıklamada 'Olayın kan dökülmeden çözülmesini istiyoruz. Görüşmeler devam ediyor. Şu an için herhangi bir sıkıntı yok' dedi. 

adliye.jpg

REHİNE KRİZİ SONRASI AÇIKLAMA 
 
Savcıyı rehin alan örgüt terör eylemiyle ilgili sosyal medya hesabından fotoğraflar paylaşarak serbest bırakma şartlarını duyurdu. Savcı Kiraz'ın odası Çağlayan Adliyesi'nin 6.'ıncı katında bulunuyordu.
 
Rehin alınan Savcı Kiraz, HSYK'nın yaz kararnamesi ise Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne atanmıştı. 
 
Savcının rehin alınmasının ardından özel harekat timi Çağlayan Adliyesi'ne geldi.
 
GÖRÜŞMELER ALTI SAAT SÜRDÜ
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Vedat Yiğit, Savcı Kiraz’ı rehin alan kişiler ile görüşmelerin yapılmaya başlandığını açıkladı. Başsavcı Vekili Yiğit, “Onların bulunduğu katta özel harekat polisleri bulunuyor. Onlarla (rehin alan kişiler) görüşmeler var. Onların istediği bir kişi üzerinden görüşmeler yapılıyor” dedi.
 
ADLİYE GİRİŞ ÇIKIŞA KAPATILDI
 
Adliye giriş-çıkışlara kapatılırken, Kiraz'ın odasının bulunduğu 6. kat boşaltıldı. Alt ve üst katlarda yoğun güvenlik önlemi alındı.
 
Terörle Mücadele ve Özel Harekat şube müdürlüklerine bağlı ekipler ile müzakere timi, adliyeye geldi. Adliyenin dışında hakim noktalara da keskin nişancıların yerleştirildiği görüldü.

İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Emniyet Müdürü Selami Altınok ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan da adliyeye geldi. Adliye önünde, Olay Yeri İnceleme ve Çevik Kuvvet şube müdürlükleri ile itfaiye ve sağlık ekipleri de hazır bekletiliyor.
 
BÜTÜN KATLAR BOŞALTILDI
 
Çağlayan Adliyesi'nde hareketlilikj devam ederken adliyenin bütün katları boşaltılmaya başlandı.
 
BAŞSAVCI ÇAĞIRDI, ÜMİT KOCASAKAL ADLİYEYE GİTTİ
 
İstanbul Başsavcısı'nın talebi üzerine, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın Çağlayan Adliyesi'ne gittiği ortaya çıktı.  Ümit Kocasakal, yaptığı açıklamada, "Bu konuda hiçbir şey söylemeyeceğim. Şimdi Adliyeye gidiyorum. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bana haber verildi. Şimdi Adliyeye gidiyorum. Başka birşey söylemeyeceğim" dedi.
 
GAZETECİLER UZAKLAŞTIRILDI
 
Adliyenin A kapısı önündeki basın mensupları, pencereden silahla ateş açılması ihtimaline karşı buradan uzaklaştırıldı. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın adliyeye girdiği görüldü.
 
EYLEMİ YAPAN Ş.Y İDDİASI
 
Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan kişilerden birinin Ş.Y olduğu ileri sürüldü. Ş. Y'nin İstanbul'da geçmiş tarihte yasadışı örgüte yönelik bir operasyonda gözaltına alınan isimlerden biri olduğu belirtiliyor.