BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.474,68
HABER /  GÜNCEL

'Çabuk bitsin' mesaisi!

Genelkurmay, eleştiri ve iddialara dün internetten cevap verdi.

Abone ol

Talimnameye göre, el bombaları açıkta duramayacağı için "Kalan az sayıdaki mühimmatı da emniyete alalım" düşüncesiyle gece mesaisine kalındı. İstifleme işlemini uzman personel yaptı

Genelkurmay Başkanlığı, 25 askerin şehit olduğu Afyon'daki patlamayla ilgili yaptığı açıklamada, "Mühimmatın Depolanması ve Emniyet Standartları Teknik Talimnamesi"ne göre el bombalarının açıkta kalamayacağını, bu nedenle Susurluk'tan gelen toplam 284 bin 550 el bombasının emniyete alınması için gece mesaisine kalındığını bildirdi. Genelkurmay dün internet sitesinden yaptığı açıklamada "Hava karardıktan sonra 'dışarıda kalan az sayıda mühimmatı da emniyete alalım ve faaliyeti bitirelim' düşüncesiyle çalışmanın sürdürüldüğü ancak patlamanın nasıl meydana geldiği hakkında bilgilerinin olmadığı öğrenilmiştir" ifadesini kullandı.

'EĞİTİMLERİNİ TAMAMLADILAR'

Şehit olan askerlerin, "yeni asker olduğu" iddialarının gerçeği yansıtmadığı savunulan açıklamada, "İstifleme işlemini yetkili ve uzman personel yapıyordu" denildi. Görgü tanıklarının ifadelerine dayanılarak yapılan açıklamada patlamanın depo içinde olduğu, depoda iki astsubay, iki uzman erbaş ile 3-4 uzun dönem askerin bulunduğu, istifleme işleminin yetkili ve uzman olan bu personel tarafından yapıldığı öne sürüldü. Açıklamada, kısa dönem askerlerin mühimmatın tasnif ve istiflenmesiyle değil, mühimmat sandıklarının depo içine girmeden depo dışında taşınmasıyla görevlendirildiği belirtildi. Görevin başlangıcında erbaş ve erlere, Şehit Sürveyan Astsubay Bedri Nayim tarafından gerekli ikaz ve hatırlatmaların yapıldığı ifade edildi. Genelkurmay açıklamasında "Şehitlerimizin 15'i kısa dönem askerdi. Kısa dönem askerlerin; üç haftalık temel askerlik eğitimi aldıktan ve askerlik yeminini yaptıktan sonra birliklerine dağıtımları yapılmaktadır. Şehit olan bu kısa dönem 15 askerimiz bir aylık askerdi" denildi. Genelkurmay açıklamasında, "Uzun dönem askerlik olarak isimlendirilen ve 15 ay olarak vatani vazifesini yaparken şehit olan 6 askerimizden ikisi 12 aylık, biri 9 aylık, ikisi 6 aylık ve biri de 3 aylık askerdi" bilgisi de yer verildi.

'YANLIŞ BİLGİLENDİRME VAR'

Olayın her yönüyle incelendiği hatırlatılan açıklamada "İdari ve adli soruşturma sonuçlarının beklenmesinin sağduyulu bir davranış olacağı değerlendirilmektedir" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, uzman görüşlerine yer veren medya organlarının kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği iddia edilerek, "İdari, teknik ve adli ekipler henüz olayın oluş şeklini belirlemeden bazı basın yayın organlarında; yetkisiz, konuyla ilgili bilgi ve deneyimi bulunmayan kişilerce açıklamalar yapılarak kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği de görülmektedir" denildi.

GİRİŞE KONTROL NOKTALARI

Öte yandan patlama meydana gelen askeri mühimmat deposu yakınındaki Ataköy Mahallesi ile Kışlacık köyü mevkilerinde kontrol noktaları oluşturan ekipler, Ataköy ve Kışlacık'a araçlarıyla giriş yapmak isteyenleri durdurarak, kimlik kontrolü yaptı ve sadece evleri burada olanların geçişlerine izin verdi. Yetkililer ayrıca vatandaşları evlerinden dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Çalışmalarla ilgili alınan güvenlik önlemleri, cami hoparlörleri aracılığıyla da mahalleliye ve köy halkına duyuruldu.