BIST 9.547
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.488,92
HABER /  GÜNCEL

Büyükelçimizi 2.kez hedef aldılar!

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz’e, otomatik silahlarla düzenlenen saldırıdan bir gün sonra bu kez bombalı eylem planlandığı ortaya çıktı.

Abone ol

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz’e, otomatik silahlarla düzenlenen saldırıdan bir gün sonra bu kez bombalı eylem planlandığı ortaya çıktı. Çeviköz’ün sürekli kullandığı güzergah üzerinde C-4 plastik patlayıcılarla pusu kuruldu.

Büyükelçiliğin yaklaşık 500 metre ilerisinde yolun sağına ve soluna yerleştirilen uzaktan kumandalı bombalar, düzenli olarak yolu kontrol eden Türk güvenlik birimleri tarafından fark edildi. Tahrip gücü yüksek bombalar fünye ile patlatılarak etkisiz hale getirildi.

Uzmanlar, yolun iki tarafına kurulan düzeneğin ‘işi şansa bırakmamak’ amacını taşıdığını belirtiyor. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne Ekim 2003’te de intihar saldırısı düzenlenmiş, patlamada saldırgan dahil 2 Iraklı ölürken 10 kişi yaralanmıştı. Bunun üzerine dönemin büyükelçisi Osman Paksüt’ün talebiyle elçilikteki özel timci sayısı 10’dan 15’e çıkarılmıştı. Yaklaşık 2 yıldan beri büyükelçilik çevresinde 24 saat koruma görevi yapılıyor.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz, 2 Aralık 2005 tarihinde Iraklı Sünnilerin danışma mercii niteliğindeki Ulema Komitesi’nin Başkanı Şeyh Haris el Zari ile görüşmeden dönerken pusuya düşürülmüştü. Yaklaşık 20 kişi tarafından otomatik silahlarla yaylım ateşine tutulan Büyükelçi, zırhlı aracı ve konvoyda görevli 10 özel timcinin karşı ateşi sonucu kurtulmayı başarmıştı. Dört kurşun isabet eden Çeviköz’ün aracı nın sadece camları çatlamıştı. ABD güçleri, saldırıdan birkaç gün sonra görüşmenin yapıldığı Bağdat’taki Ummul Kura Camii’ni kuşatarak içerideki görevliler ve korumaları gözaltına almıştı.

Alınan bilgilere göre, Çeviköz’e yönelik ikinci suikast girişimi için hazırlanan yer büyükelçiliğe 500 metre uzaklıkta. Çeviköz’ün sürekli kullandığı güzergahın sağ ve sol yanına uzaktan kumanda düzenekli tahrip gücü yüksek C-4 plastik patlayıcı yerleştirildi. Ancak bombalar büyükelçilikte görev yapan özel timciler tarafından son anda fark edilerek imha edildi. Büyükelçiye ait zırhlı aracının ilk saldırıda hasar görmesinin, patlayıcı ile saldırı planlanmasında etkili olduğu belirtiliyor. Üst düzey bir yetkili, “Zırhlı aracı hasar gören büyükelçimiz bir başka araçla bombanın kurulduğu yerden geçseydi üzücü sonuçlar doğabilirdi.” dedi. Saldırılar büyükelçilikte görev yapan özel harekat timi sayısının artırılmasını da gündeme getirdi. Önümüzdeki günlerde açılması planlanan Musul Başkonsolosluğu’nu da 15 özel timcinin koruması planlanıyor.

Direnişçi gruptan saldırı tehdidi

Musul’da faaliyet gösteren Irak Özgürleşme Ordusu adlı direniş örgütü, işgal güçleriyle işbirliğini ve İsrail ile ilişkilerini bahane ederek Türkiye’ye intihar saldırısı tehdidinde bulundu. Örgüt sözcüsü Salim Hassan El Cubari, Irak’ın yeniden yapılandırılmasında görev alan Türk şirketlerine ait araçları kundaklayacaklarını ve Türk personeli öldüreceklerini belirtti. Musul başta olmak üzere Kerkük, Süleymaniye, Erbil ve Bağdat’ta yaşanabilecek muhtemel saldırılara karşı Dışişleri Bakanlığı da devreye girdi. Irak’ta iş yapan Türklerin can güvenliğinin sağlanması için ABD nezdinde girişimde bulunuldu.

Kaynak:
Haber: Salih Boztaş-Sedat Güneç