BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
HABER /  GÜNCEL

Bulursa Türkiye ihya olacak

Karadeniz'de petrol arama seferberliği.. Petrol ve doğalgaz aracayacak dev platform İstanbul boğazından geçti.

Abone ol

Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arayacak dev sondaj platformu İstanbul Boğazı’ndan geçti.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın iş birliğiyle Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten yola çıkan ve Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'ndan geçen dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson ile platformu çeken ''Normand Pioneer'' adlı römorkör, Haydarpaşa önlerine gelerek İstanbul Boğazı'ndan geçti.

119,38 metre boyunda, 85,80 metre eninde olan ve üzerindeki vinç, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için daha önce Malta'da kesilen platform, Salacak mevkisinde durarak, köprülerin altından geçerken sorun yaşanmaması amacıyla su almaya başladı.

Dünyanın en büyük petrol platformlarından biri olan ve Ocean Rig firmasından kiralanan Leiv Eiriksson'un geçişi dolayısıyla İstanbul Boğazı transit geçişlere kapatıldı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 2 güvenlik botu, 4 römorkör ve 5 kılavuz kaptan plotforma eşlik etti.

Sinop açıklarına demirleyecek olan ve 6 bin metreye kadar sondaj yapabilecek platformun, monte edilmesinin ardından 2010 Şubat ayı ortalarında sondaj operasyonlarına başlayacağı açıklanmıştı.

EN BÜYÜK HAMLELERDEN BİRİ

Bu platformun Norveç'ten yola çıktığını ve dünyanın en büyük ikinci platformu olduğunu vurgulayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de başlıca yerli kaynak araştırmalarına yönelik, petrol ve doğal gazla alakalı son 7 yılda çok ciddi bir hamle yapıldığını belirtti. Yıldız, bu sondaj çalışmasının bu hamlelerin en büyük parçalarından biri olacağını vurguladı.

10 BİN METRE DERİNLİKTE ÇALIŞABİLİYOR

Taner Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Biz bu sondaj sonunda petrol ve doğal gazı bulabilecek miyiz, bulamayacak mıyız? Bunun cevabını şimdiden vermek mümkün değil. Buna 'evet' demek şimdiden mümkün değil. Bunu peşinen söylüyorum. Adı üstünde, bir sondaj yapılıyor. Petrol ve doğal gaz çıkabilir de, çıkmayabilir de... 5-6 ay gibi bir çalışma sonucunda belli donelere ulaşmış olacağız.

KÖPRÜDEN GEÇMESİ İÇİN KULELER KESİLDİ

Bu platformun bir yerden bir yere taşınması bile kolay olmuyor. Çünkü 5 bin 500 metre derinlikte çalışacak ve 122 metre kule yüksekliği olan bir platform. 2 Boğazı geçmesi için bu kulelerin kesilmesi gerekiyordu ve kesildi. Bu platform yaklaşık 10 bin metre derinlikte çalışabiliyor. Yani 33 bin fit derinliğine inebilecek bir platform.'' Yıldız, Türkiye'nin çıkarları için Petrobras ile yapılan bu konsorsiyumun yerli kaynaklara ulaşabilmek açısından önemli bir adım olduğuna inandıklarını ve bu yönde çalıştıklarını ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, ''Bu sondaj çalışması sonucunda petrolü ve doğal gazı bulamayabiliriz. Ama biz bulmak için uğraşıyoruz. Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a, Karadeniz ve Akdeniz'in de içinde bulunduğu bütün alanlarda yurt içi ve dışı operasyonlarla petrol ve doğal gaza ulaşmak için çaba gösteriyoruz. Bu çabalarımız artan dozda devam edecek'' diye konuştu.