BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Bu seçim anketinde AK Parti fark attı

Son yaptırılan yerel seçim anketine göre AK Parti, yine diğer partilere fark attı. MHP ise çok şaşırttı.

Abone ol

30 Büyükşehir’in partilere göre dağılımını araştıran MAK Danışmanlık, diğer 51 il için yaptığı ankette AK Parti’nin 28 şehrin başkanlığını alarak ilk sırada olduğunu belirledi. CHP 6, MHP ve BDP ise 4’er il belediye başkanlığı alabiliyor.

YEREL SEÇİM ANKETİNDE AK PARTİ BİRİNCİ ÇIKTI. CHP 2’NCİ, MHP 3’ÜNCÜ, BDP 4’ÜNCÜ

Star'da Neşe Sarıdoğan'ın haberine göre MAK Danışmanlık Şirketi’nin 51 ilde yaptığı yerel seçim anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı. Ankete göre, AK Parti 28 ilde birinci sırada yer alırken, CHP 6, MHP ve BDP ise 4’er ilde birinci sırada bulunuyor. Ankete göre MHP’deki oy artışı CHP’yi geride bıraktı. MHP 15 ilde ikinci sırayı alırken, AK Parti 14, CHP ise sadece 5 ilde ikinci sırada yer aldı.

Partiler yerel seçim hazırlıklarını sürdürürken kamuoyu araştırma şirketleri de illerde seçmenin nabzını tutmaya devam ediyor. MAK Danışmanlık Şirketi’nin 30 büyükşehir anketinin ardından 51 ilde yaptığı son ankete göre, 28 ilde AK Parti birinci sırada yer alıyor. CHP 6, MHP 4, BDP 4 ilde birinciliğe sahip.

MHP 15 ilde ikinci

Partilerin ikinci sırada yer aldığı iller açısından bakıldığında, MHP 15 ilde, AK Parti 14 ilde, CHP ise sadece 5 ilde ikinci sırada yer alıyor. Bazı illerde partilerin oy oranları birer ikişer puan ile birbirini izliyor. Bartın ve Karabük’te MHP, AK Parti’nin bir puan önünde. Bartın’da MHP yüzde 34, AK Parti yüzde 33, CHP yüzde 25, SP yüzde 4, diğerleri yüzde 4. Karabük’te MHP yüzde 34, AK Parti yüzde 33, CHP yüzde 7, diğerleri yüzde 14. Çankırı’da AK Parti MHP’nin bir puan, Düzce, Bayburt ve Niğde’de ise iki puan önünde yer alıyor. AK Parti CHP’nin birinci olduğu illerden ise Giresun’da 1, Çanakkale’de 3, Edirne’de 6 puan gerisinde yer alıyor. Burdur’da ise AK Parti CHP’den bir puan önde bulunuyor.

Osmaniye’de başabaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de AK Parti açık ara önde çıkarken, AK Parti’nin 51 il içinde en yüksek oya Rize’de ulaşması da dikkat çekti. Rize’de AK Parti’nin oyu yüzde 65, SP yüzde 9, CHP yüzde 7, MHP yüzde 6, diğerleri yüzde 13.

Osmaniye’de MHP, AK Parti’nin bir puan üzerinde yer alıyor. MHP oyları yüzde 42 iken, AK Parti 41, CHP yüzde 7, BDP yüzde 3, SP yüzde 2, BBP yüzde 2, diğerleri yüzde 3. Halen BBP’li belediye başkanının bulunduğu Sivas’ta AK Parti BBP’nin bir puan önünde. AK Parti yüzde 37, BBP yüzde 36, SP yüzde 9, CHP yüzde 6, MHP yüzde 3, diğerleri yüzde 9. Ankete göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de CHP ile AK Parti ile ikinciliği paylaşıyor. Her iki partinin oy oranları yüzde 24’er iken, BDP ise yüzde 42 ile birinci, diğerleri yüzde 10.

Sıralama değişmedi

Anket sonuçlarına göre partilerin birinci olduğu iller şöyle:

-AK Parti, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Sivas, Tokat, Yalova, Yozgat.

-CHP Çanakkale, Edirne, Giresun, Kırklareli, Sinop, Zonguldak.

- MHP Bartın, Karabük, Kastamonu, Osmaniye.

-BDP Batman, Iğdır, Tunceli, Hakkari.

Ankette 9 ilde bazı partilerin oy oranlarının eşit olduğu sonucu yer alıyor. Buna göre, Artvin, Bilecik, Bolu’da CHP ve AK Parti, Gümüşhane, Isparta, Uşak, Kars MHP ve AK Parti oyları eşit çıkarken, Siirt ve Şırnak’ta ise AK Parti’nin oyları BDP ile eşit bulunuyor.

İzmir’de AK Parti ve CHP’nin oyları eşit

MAK Danışmanlık’ın Mayıs ayında 40 bin kişiyle yaptığı ankette 30 büyük şehirden 19’unda AK Parti açık ara önde çıkmıştı. CHP 4, MHP 2, BDP 1 büyük şehir belediyesinde birinci parti iken, İzmir ve Antalya’da AK Parti, CHP ile Balıkesir’de AK Parti, MHP ile Mersin’de ise CHP, MHP ile eşit oy oranına sahip bulunuyor. Partilere göre illerin dağılımı şöyle:

-AK Parti: İstanbul, Ankara, Adana, Bursa, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van.

-CHP Eskişehir, Muğla, Ordu, Tekirdağ.

- MHP Manisa ve Aydın’da

-BDP ise Diyarbakır’da birinci parti konumunda bulunuyor.

* İzmir ve Antalya’da AK Parti, CHP ile Balıkesir’de AK Parti, MHP ile Mersin’de ise CHP, MHP ile eşit oy oranına sahip.

-İstanbul’da AK Parti’nin oyu yüzde 44, CHP’nin oyu yüzde 37, MHP yüzde 5, BDP yüzde 4, SP yüzde 4, kararsız yüzde 6.

-Ankara’da AK Parti’nin oyu yüzde 35, CHP’nin oyu yüzde 31, MHP yüzde 24, SP yüzde 2, BBP yüzde 1, kararsız yüzde 7.

- CHP’nin kalesi olarak görülen İzmir ile Antalya’da AK Parti oylarının CHP’yi yakalaması dikkat çekti. İzmir’de AK Parti ve CHP’nin oyu yüzde 42, MHP yüzde 7, BDP yüzde 4, kararsız yüzde 5. Antalya’da ise AK Parti ile CHP’nin oyu yüzde 35, MHP yüzde 17, BDP yüzde 4, SP yüzde 1, kararsız yüzde 8.

-CHP’nin açık ara önde olduğu tek büyük şehir Muğla olurken, AK Parti’nin açık ara önde olduğu iller arasında yüzde 67 ile Şanlıurfa, yüzde 63 ile Konya, yüzde 61 ile Kayseri, yüzde 60 ile Kahramanmaraş, yüzde 52 ile Gaziantep, yüzde 50 ile Van yer alıyor. AK Parti’nin oyu Erzurum’da yüzde 48, Bursa ve Malatya’da yüzde 46, Samsun’da yüzde 45.