BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.307,82
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bu idam sahnesi çok konuşulacak!

12 Eylül döneminde Ülkücüler'in yaşadıklarını beyaz perdeye yansıtan 'Ülkücüler' adlı film yarın gösterime giriyor.

Abone ol

İNTERNETHABER- 12 Eylül darbesinde ülkücü camianın yaşadıklarını anlatan 'Ülkücüler' Filmi, 12 Eylül'ün mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın ilk kez hakim karşısına çıktığı gün galası yapıldı.

Aynı zamanda Alparslan Türkeş'in ölüm yıldönümü olan günde vizyona girecek olan filmde, o günleri bir daha anlatmamaya yemin etmiş 80 ülkücü yaşadıklarını ve dönemin çarpıcı olaylarını anlatıyor

"Siyahtürk" Yapım Şirketi tarafından çekilen Ülkücüler Filmi, yarın izleciyle buluşuyor.

Ülkücü camianın önde gelen isimlerinin yanı sıra 1980 döneminde cezaevinde yaşanan işkencelerin de yer alacağı filmde Gün Sazak, Mustafa Pehlivanoğlu, Selçuk Duracık, Fikri Arıkan, Ali Bülent Orkan, Hüseyin Kurumahmutoğlu, Süleyman Özmen ve Dursun Önkuzu gibi simge ülkücülerin hikayesine yer verildi. Filmde çok sayıda ismin anlatımlarına ve yaşadıklarına yer verdiklerini söyleyen filmin yönetmeni ve yapımcısı Bilal Kalyoncu, filmin geçmişe yönelik karanlık bir dönemi aydınlatacağını söyledi.

İDAM SAHNESİ ÇOK KONUŞULACAK

Anlatımlarda gerçek olaylara sadık kaldıklarını söyleyen Kalyoncu, "Filmde, Erdal Eren'le aynı hücreyi paylaşan ülkücü Mahmut Eren'in acıyı paylaştıklarını, yaşı büyültülerek idam edilen Cevdet Karakaş'ın dramına ve mektubu ile bugün bile başbakanı ağlatabilen Mustafa Pehlivanoğlu'nun davasının ilelebet süreceğine and içtiği idam sahnesine yer verdik. Bu sahnelerin hepsi çok etkileyici ve o zamanı ilk ağızdan anlatan sahneler" dedi.

BÜYÜK TESADÜF

Filmin galasının 4 Nisan'da yapıldığını, 6 Nisan'da ise gösterime gireceğini dile getiren filmin yapımcılarından Arif İlke de, "Biz gala tarihini belirlerken, ülkücü fikir hareketi ve yaşam felsefesinin mimarı Alparslan Türkeş'i öldüğü gün olan 4 Nisan'da manevi yönü çok büyük bir eserle; Ülkücüler filmi ile anmak istedik. Ancak sürece hiç hesapta olmayan bir şekilde darbecilerin yargılanması eklendi. Bu bizim açımızdan fazladan bir mutluluk oldu, çünkü filmimizin asıl amaçlarından biri; ülkeyi büyük bir kaosa sürükleyen ve rejimi haksız bir şekilde ele geçiren, ellerinde ülkücü kanı kurumayan darbecilerle hesaplaşmaktı" dedi.

MAHKEME HEYETİ DE DİKKATE ALSIN

Bilal Kalyoncu da filmin sadece sinema seyircileri tarafından değil aynı zamanda Evren ve Şahinkaya'yı yargılayan mahkeme heyeti tarafından da dikkate alınması gerektiğini belirterek, "Filmimiz, darbecilerin yaptıkları insanlık dışı muameleler adına çok ciddi derecede delil niteliği taşımaktadır. Şunu hatırlatmakta fayda var; filmimizle birlikte Ülkücüler geçmişlerindeki en büyük travma olan 12 Eylül darbesi ile ilk kez görsel olarak hesaplaşacaklar" dedi.