BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.490,96
HABER /  SAĞLIK

Bu hastalık torunları bile etkiliyor

Obez erkeğin genlerini sadece çocuklarına değil, torunlarına da geçirdiği belirtildi.

Abone ol

Öte yandan bebek yapma denemesi sırasında babanın kilosunun da önemli olduğu kaydedildi.

Avustralya'da yapılan tıbbi bir araştırmada şişman babanın kendi kilo sorununu sadece kendi çocuklarına değil aynı zamanda çocuklarının çocuklarına da geçirdiği belirtildi. Araştırma gebe kalma anında babanın kilosunun kilit rol oynadığını söylüyor. Yani eğer erkekler şişman bir aile istemiyorlarsa bebek yapmayı denemeden önce kilolarında bazı değişiklikler yapmaya çalışmaları lazım.

Bilim insanları içlerinde diyabetin de olduğu aynı obezite sorunlarını gelecekte çoklu nesillere geçirebilen obez babaların sprermlerinde 'molekül işareti' keşfetti. Adelaide Üniversitesi'nden uzmanların belirttiğine göre kızlarda erkeklere göre risk fazla olmasına rağmen hem erkek hem de kız çocuklarına bu yolla obezite riski geçebilir. Çocuklar sağlıklı beslense ve aktif bir hayat tarsına sahip olsa bile, nesilden nesile zayıflamasına rağmen, bu işaretler sonucunda hala muzdarip olabilir.

Araştırmaya öncülük eden Tod Fullston "Babanın beslenmesi spremlerin molekül düzenini değiştiriyor. Obez babaların spermlerinde değişim embriyoyu sonraki yıllarda obezite ve metabolik hastalıklar için programlıyor. Kız çocukları için obez ve şişman olma riski artıyor" dedi.

Diyabet hastalığı riskinin erkek ve kız çocuklarda aynı olduğunu söyleyen Avustralyalı uzman torunlar için daha az şiddetli fakat olasılık dahilinde olduğunu belirtti.

Dr. Fullston obez babada diyabet işareti olamasa bile bunların olabileceğini kaydetti ve babanın kilosunun hamile kalırken önemli olduğuna vurgu yaptı.