BIST 8.823
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.239,32
HABER /  DÜNYA

Brexit anlaşmasında son viraj ! Anlaşma hazır mı?

Birleşik Krallığı'ından Avrupa Birliği'nden çıkmasını sağlayan Brexit anlaşmasında sona gelindi. İngiltere Başbakanı Theresa May'in konuyla ilgili Çarşamba günü Avam Kamarası'na bilgi vermesi bekleniyor. May'in yapacağı açıklama ile İngiltere'nin 2019 Mart ayında AB'den çıkıp çıkmayacağı da belli olacak.

Abone ol

The Times gazetesinin politika editörü Sam Coates, Birleşik Krallık  ile Avrupa Birliği arasında bir Brexit anlaşmasına varıldığını ve anlaşmanın Pazartesi günü May hükümeti içinde tartışıldıktan sonra Salı günü yayınlanacağını öne sürdü.

Coates, Brexit anlaşmasına ilişkin takvimin dün Londra'da müzakere edildiğini belirtti. The Times'ın haberine göre, İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab ve AB Komisyonu Brexit baş müzakerecisi Michel Barnier Salı günü bir araya gelecekler ve Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden  ayrılmasına ilişkin anlaşma aynı gün yayınlanacak. Anlaşma ile birlikte siyasi bir deklarasyon da açıklanacak.

ANLAŞMA NE ZAMAN İMZALANACAK
Coates'in edindiğini bilgilere göre, Başbakan Theresa May, Brexit anlaşmasına ilişkin olarak Çarşamba günü Avam Kamarası'na bilgi verecek. Bunun ardından, Brexit anlaşmasının imzalanması için AB liderler zirvesi ise 23-25 Kasım  arasında bir tarihte toplanacak.

MAY HÜKÜMETİ TEMKİNLİ
May hükümetinden bir kaynak ise Press Association'a yaptığı değerlendirmede, Avrupa Birliği ile Birleşik Krallık arasında Brexit  anlaşmasına önümüzdeki birkaç günde varılacağı yönünde basında çıkan  haberlere "oldukça temkinli yaklaşmak gerektiğini" söyledi.

ANLAŞMA OLMAZSA NE OLACAK?
Eğer iki taraf arasında bir anlaşma olursa, 31 Aralık 2020'ye kadar AB kuralları İngiltere'de geçerli olmaya devam edecek. Ancak bir alaşma olmadığı takdirde 2019 Mart ayının sonunda ilişkiler bir anda kökten değişecek.