BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.310,52
HABER /  DÜNYA

Bosnalı Sırplar derhal 'silahlanın'!

Bosna-Hersek içindeki Sırp entitesinin Çalışma ve Savaş Malulleri Bakanı Petar Cokiç, Kosovalı Sırplara silahlanmaları tavsiyesinde bulundu

Abone ol

Bosna'daki savaşta Boşnaklara karşı savaşan Sırplardan sorumlu bakan olan Cokiç, Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun yaşadığı bölgeyi ziyaret etti.

Cokiç, yerel Most televizyonunun konuğu olduğu programda yaptığı konuşmada, Kosova'daki Sırpların Sırbistan'la birleşmeleri için uzun sürecek savaşa hazırlıklı olmalarını ve bu nedenle silahlanmalarını istedi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin sonuna kadar Kosovalı Sırpların yanında olacağını ifade eden Cokiç, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin onayı olmadan Bosna-Hersek'in Kosova'nın bağımsızılığını tanıyamayacağını söyledi.

Cokiç, Bosna Sırp Cumhuriyeti hükümetinin, Kosova'nın Mitroviça kentinin kuzeyinde Sırpların yaşadığı bölgede konut ve ticaret merkezi inşa edeceğini açıkladı.

KABUL ETMELERİ ŞART

Mitroviça'nın Sırp bölgesinin sözde Belediye Başkanı Radenko Nedelkoviç ise Sırpların Kosova'nın kurumlarına entegre olmayacaklarını söyledi.

"Eğer uluslararası topluluk, Arnavutların Sırbistan sınırları içinde yaşamak istemedikleri gerçeğini kabul ettiyse o zaman, Sırpların da Kosova'da yaşamak istemedikleri gerçeğini kabul etmek zorundadır" diyen Nedelkoviç, Sırbistan'da kurulan yeni hükümetin Kosova konusunda "daha iyi bir politika izleyeceğini" dile getirdi.

Nedelkoviç, Kosova kurumlarının kuzeydeki hareketini engellemek amacıyla kurulan barikatların, Sırpların Kosova'nın kuzeyini savunmakta birlik içinde olduklarını en iyi şekilde ortaya koyduğunu da ileri sürdü.

Bu arada, dün Kosova'da temaslarda bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kosova'nın kuzeyindeki durumdan endişe duyduğunu söylemiş ve etnik anlaşmazlıkların çözümü için diyaloğun şart olduğuna vurgu yapmıştı.