BIST 9.711
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,88
HABER /  EKONOMİ

Borsada kara pazartesi mi?

Borsayı kara pazartesi olur mu endişesi sardı. Dolar bu hafta ne olur?

Abone ol

Kriz sinyallerinin giderek yoğunlaştığı ABD kredi piyasasında oluşan zarar, tüm piyasaları tedirgin etmiş durumda. Dünya piyasalarını, 'yeniden kara pazartesi olur mu?' endişesi sardı.

ABD gayrimenkul piyasasında yaşanan kriz, başta Wall Street olmak üzere global finans sektörünü endişelendirmeye devam ediyor. Ancak görünen o ki başlangıçta ABD'nin 8.2 trilyon dolarlık dev mortgage pastasının yalnızca küçük bir bölümde yaşandığı düşünülen sorunlar, finans sektörünün diğer alanlarını da etkisi altına almaya başladı.

Bankalardan özel yatırım şirketlerine, dünya borsalarından kredi derecelendirme şirketlerine kadar çok sayıda kuruluşu etkileyen zincirleme reaksiyonun sonucunda milyar dolarlık kayıpların oluşması bekleniyor. ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Ben Bernanke'ye göre ise 100 milyar dolara kadar çıkabilecek bu zararın en çok banka ve hedge fonları etkilemesi bekleniyor.

48.500'ün altına hızlı iniş endişeyi artırır

İMKB için 48 bin-48 bin 500 puan, dolarda da 1.35 YTL seviyelerini gösteren uzmanlar, trend değişikliğini kabul etmek için satışların devam etmesi gerektiğine işaret ediyorlar. 48 bin 500 seviyelerinde yatırımcıların yüksek alımlar yaptığını belirten bir borsacı, herkesin gözü kulağının ABD'deki konut piyasasıyla ilgili gelişmelerde olacağını söyledi.

BORSA'DA KORKUTAN AÇILIŞ YOK!

ABD'deki kötü havanın İMKB'nin açılışına yansıması bekleniyor. İlk seanstan gelen bilgiler, "kara bir pazartesi" yaşanmayacağını gösterdi.

Borsa yükselişle başladı. İlk seansın 1 saat 15 dakikalık bölümünü, Cuma günü ikinci seans kapanışına göre 503,56 puan artarak 52.065,47 puandan geçti. Hisse senetleri bu seviyede ortalama yüzde 0,98 değer kazandı.  İlk bölümde işlem hacmi ise 434 milyon YTL olarak gerçekleşti.

DOLAR BU HAFTA DALGALI

Piyasalardaki sarsıntıya bağlı olarak doların bu hafta istikrarsız bir seyir izlemesi bekleniyor. Geçen haftayı yükselişle kapatan dolar da biraz düşüş yaşandı. Saat 09:30 itibariyle dolar İstanbul serbest piyasada 1.301 YTL'den satılıyor.