BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,74
ALTIN 2.487,15
HABER /  EKONOMİ

Borsa'da gongu kadınlar çaldı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda seans açılış gongunu kadınlar çaldı.

Abone ol

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun Bağımsız Kadın Direktörler (BKD) veri tabanında yer alan kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) açılış gongunu çaldı.

Gong çalma töreninde konuşan Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve Bağımsız Kadın Direktörler Projesi Direktörü Melsa Ararat, Dünya Kadınlar Günü'nde yönetim kurullarında görev almaya, kendilerine emanet edilen varlıkları akılla, sorumlulukla ve tüm pay sahiplerine eşit mesafede durarak gözetmeye hazır bağımız kadın yönetim kurulu adayları ile İMKB'de olduklarını belirtti.

Türkiye'de kurumsal yönetimin iyileştirilmesi çabalarına 11 sene önce kurumsal yönetim ilkelerinin yazılması sürecinde SPK'ya destek vererek başladıklarını anlatan Ararat, ''11 yıl sonra her denetim kurulunda en az bir kadın üye ilkesinin hayata geçirilmesi için tekrar kolları sıvadık. 2013 yılının başında İMKB şirketlerinin yarısında kadın üye bulunmamaktaydı. Hedefimiz 2015 genel kurullarına gidildiğinde halka açık tüm şirketlerin yönetim kurullarında en az bir bağımsız kadın üye bulunması ve bugün yüzde 11 dolaylarında olan kadın direktör oranının yüzde 20'ye çıkması, bunu amaçlıyoruz'' dedi.

ABD VE AVRUPA BORSALARINI DA KADINLAR AÇACAK

Ararat, Türkiye'nin dinamik ve büyüyen ekonomisinin dış finansman kaynaklarına şiddetle ihtiyaç duymakta olduğunu kaydederek, şunları kaydetti:

''Kadınların yönetim kurullarında bağımsız üyeler olarak yer alması hem şirket yönetim kurullarının işlevselliğini arttırarak yatırımcılara güven verecek, hem de Türkiye şirketlerinin karar kalitesinin iyileşmesini sağlayacaktır. Projemize İMKB şirketlerinin gösterdiği ilgi yönetim kurullarının işlevselliğinin artırılması konusunda bağımsız üyelere verilen artan önemin ve kadınlara duyulan güvenin bir göstergesi. Bugün İMKB;nin yanı sıra NYSE ve NYSE Euronext'in Amsterdam, Brussels, Lizbon ve Paris borsaları da kadın liderlerle açılacak ve kapanacak''

İMKB Yönetim Kurulu Üyesi Cavidan Konuralp ise konuşmasında, ''Hepimiz için çok anlamlı olan bugün, çok önemli bir süreci yöneten Bağımsız Kadın Direktörler projesi kapsamında, şirketlerin kadın yönetim kurulu üyesi bulmalarının kolaylaştırılması ve kadınların yönetim kurulu üyeliğinin önündeki engellerin aşılmasını hedefleyen Bağımsız Kadın Direktörler girişimini borsamızda ağırlamanın kıvanç ve mutluluğunu yaşıyoruz'' dedi.