BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,88
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

BMC işçilerinin dramı meclis gündeminde!

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel BMC işçilerinin dramlarını meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Özgür Özel'in Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinin açıklaması ve soruları şu şekildedir:

Çukurova Grubuna ait BMC fabrikası aylardır ekonomik gerekçeler nedeniyle işçilerin maaşını ödeyememiş ve yaklaşık 1500 işçi bu durumdan mağdur olmuş ve seslerini duyurabilmek için ülkenin çeşitli yerlerinde eylemler düzenlemişlerdir. 

Geçtiğimiz aylarda da uzun süredir ekonomik gerekçelerle işçilerin maaşlarını ödemeyen BCM’ye Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu alacaklarının tahsili amacıyla yönetimini devraldığını duyurmuştur. Ancak bu kararın ardından işçilerin maaşlarının ödenmesi, bazı faaliyetlerin tekrar başlaması beklenirken TMSF BMC’nin satışına karar vermiş, henüz firmanın satışı gerçekleşmemiştir. 

İşçilerin mağduriyetinin giderilmediği bu süreçte firmada çalışan işçilerden intihar haberleri gelmiştir. İlk olarak bundan yaklaşık 3 ay önce 25 Nisan’da BMC işçilerinden birisi intihar etmiştir. 

Geçtiğimiz günlerde ise, yine bir BMC işçisi olan 25 yaşındaki Uğur Nezir, bir yıldan uzun bir süredir ücret alamaması nedeniyle içinde bulunduğu zor durumun getirdiği bunalım nedeniyle 15 Temmuz 2013 günü tarım ilacı içtikten sonra, oturduğu evin çatı katından atlayarak intihar etmiş ve yaşamına son vermiştir. 

  • BMC işçilerinin yaşadığı ekonomik sorunun çözümü konusunda ne yapılmaktadır? İşçilerin mağduriyeti giderilecek, ödenmemiş alacakları ve tazminatları ödenecek midir?
  • BMC işçilerinin intiharlarının sorumluluğu kime aittir?
  • BMC işçileri arasından daha fazla intihar vakası olmaması için nasıl bir önlem alınacaktır?
  • BMC’nin satışının ne zaman yapılması planlanmaktadır? 
  • BMC’nin satışı gerçekleşene kadar ki süreçte TMSF tarafından kaynak yaratılarak işçilerin birikmiş alacaklarının ödenmesi düşünülmekte midir? 
  • Satış sözleşmesine hiçbir çalışanın işten çıkartılmaması yönünde bir madde konulacak mıdır? 
  • Fabrikanın satışı sürecinde, çalışanlardan ve sendikalardan da temsilciler bulundurulacak mıdır?