BIST 9.066
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.293,43

Bizim çocukların onlardan neyi eksik!

Dünyanın en mutlu çocukları Hollandalı en başarılı çocukları da Finlandiyalı. Peki bizim çocukların neyi eksik?

Hollanda ve Finlandiya!

Birinde dünyanın en mutlu çocukları diğerinde ise en başarılı çocukları yaşıyor.

Neden kuzeyin balıkları mı? Keşke öyle olsaydı. O zaman biz Türk annelerinin ve öğretmenlerinin işi kolay olurdu. Tavaya attık mı iki somon zehir gibi çocuklarımız olurdu.

Ancak işin sırrı başka. 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Yardım Örgütü-UNICEF'in raporuna görü dünyanın en mutlu çocukları Hollanda'da yaşayanlar. Raporun tespitine göre bunun nedeni Hollanda'da yaşayan çocukların aileleriyle çok daha fazla zaman geçirebilmesi. Bir diğer neden de Hollanda eğitim sisteminde 'sınav ve ödev baskısının olmaması.'

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı-PISA testi sonuçlarına göre dünyanın en başarılı öğrencileri Finlandiya'da yaşayanlar. Bu başarının ardından da Hollanda'daki duruma benzer bir tablo çıkıyor. Finlandiya eğitim sisteminde de ödev ve sınav baskısı yok. Mesela eğitimin ilk 6 yılında öğrencilere kesinlikle 'not verilmiyor.' 6 ila 8'nci yıllar arasında ise not verme tercihe bağlı. Standart bir sınav sistemleri yok. Çocuklar hayatlarındaki ilk büyük sınava 16 yaşlarındayken üniversiteye girişler için giriyor. 

Dönelim Hollanda'ya!

Hollanda'daki incelemelerde ortaya çıkan en ilginç tablo mutlu çocukların yaşadığı bu ülke aynı zamanda, çocukların okula gitmeden önce aileleriyle birlikte kahvaltı yapma oranının en yüksek olduğu ülke. Birlikte yemek yemek Hollandalılar için 'aileci zaman geçirme ve iletişim kurma' şansı demek. 

BABALAR İÇİN ÖZEL İZİN

Hollanda hükümetin çocukların babalarıyla iletişimini güçlendirmek için onlara ücretsiz izin alma hakkı tanıyor. Bu nedenle Hollanda'da okul çıkış saatlerinde okulun önünde çocuklarını bekleyen çok sayıda babaya rastlayabilirsiniz. 

Finlandiya'dan bir kaç örnek daha!

Finlandiya eğitim sisteminde tenefüs demek açıkhavada zaman geçirmek demek. Açıkhavada geçirilen zamanlar da eğitim sisteminin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Finlandiya'da çalışan öğretmenler günde sadece 4 saat sınıfta ders veriyorlar. Mesailerinin 2 saatinde ise mesleki eğitim alıyorlar. 

Peki bizim çocuklarımızın neyi eksik? 

Aile içi mutluluk formülleri için Türk anne babaları olarak elimizi taşın altına koyalım. Kahvaltı olmasa da akşam yemekleri bizim olsun mesela.

Okulla gelince iş Milli Eğitim'e düşüyor. Müfredatla oynamak yerine daha radikal, kalıcı ve uzun vadede tüm ülkeye yaracak çözümler üretmek için projeler üretseler mesela.

twitter.com/obenimannem

/obenimannem