BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Biz Mayalar'ı baya yanlış anlamışız!

BBC yazarı Will Grant, Mayalar'ı buldu ve konuştu onlar kıyamete inanmıyorlar. İşte gönderdikleri mesajlar

Abone ol

BBC yazarı Will Grant, Meksika’da yer alan antik Cichen Itza'ya giderek, bölgede yaşayan halkla konuştu, 21 Aralık 2012 tarihinin Maya kültüründeki anlamını araştırdı. Halk, kehanet için 'Hiçbir şeyin sonu değil' diyor.

Chichen Itza ve muhteşem Kukulkan piramidi büyük Maya medeniyetinin merkezi. Unesco'nun Dünya Mirası listesinde olan Cichen Itza'ya yılda bir milyonu aşkın turist gidiyor. Ama bu yıl Meksika'nın Yucatan eyaletine giden turist sayısında "kıyamet günü" kehaneti nedeniyle büyük bir patlama umuluyor. Reklam afişlerinden birinde dikkat çeken slogan "çok geç olmadan gelin görün".

Bütün bunların arkasında Mayaların 21 Aralık 2012 tarihinde dünyanın sonunun geleceğini öngördükleri yolundaki inanış var. Kimileri için dünya ekonomisinin durumuna bakıldığında yaklaşan "kıyamet" makul, hatta neredeyse çekici bir ihtimal.

BÜYÜK BİR YANLIŞ ANLAMADAN İBARET

Chichen Itza harabelerinde turistlere el emeği göz nuruyla yaptıkları hatıra eşyasını satan günümüz Mayaları ise bütün bu "kıyamet" gürültüsünün büyük bir yanlış anlamadan ibaret olduğunu söylüyor.

Satıcılardan Isidoro Ek'mato servi ağacından yaptığı Maya takvimi üzerinde 21 Aralık tarihini işaret ederek, "Hiç bir şeyin sonu değil" diyor. 21 Aralık Ek'mato'nun takvimine göre "son"u değil, yeni bir beş bin yıllık döngünün başlangıcını oluşturuyor, dünyanın sonu değilse de böylesi bir yeni dönemin başlangıcına burada girmenin olsa olsa bir ayrıcalık olacağını söylüyor. Ek'mato dedesinin kendisine takvimin sırlarını öğrettiğini anlatıyor ve takvimdeki farklı dönemlerin tümünün nasıl Kukulkan piramidinde de temsil edildiğini gösteriyor.

Mayalar hakkında dolaşan tek gerçekten uzak inanış "dünyanın sonu kehaneti" de değil. Kimileri 21 Aralık'a kıyamet günü diye bakadursun, Mayalılar yeni bir şafağa yeni bir tarihi döneme hazırlanıyor.