BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bitlis'te 5 çocuk sıcak bir yuva arıyor

Bitlis İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, 100. Yıl Çocuk Yuvası'nda kalan 5 çocuk için Bitlis'te 'çocuk evi' arıyor.

Abone ol

Bitlis Valiliği'nden yapılan açıklamada, 100. Yıl Çocuk Yuvası'nın 1982 yılında hizmete başladığı ve yuvanın korunmaya muhtaç birçok çocuğa hizmet verdiği hatırlatıldı.

Açıklamada, ancak ülkemizde ve gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmalarda toplu halde yaşamanın, çocukların psikolojik gelişimleri için tercih edilen bir sistem olmadığı vurgulanarak, "Toplu yaşamanın getirdiği olumsuzluklar, ülkemizde korunmaya muhtaç çocuklara verilen hizmetin tekrar yapılandırılması ihtiyacını beraberinde getirmiştir.
Bu nedenle korunmaya muhtaç çocuklar alanında halen hizmet verdiğimiz toplu yaşanılan kuruluşlar yerine, en çok 5-8 çocuğun barınıp, yaşamını sürdürebileceği, temel gereksinimlerini karşılayabileceği evlere yerleştirilmesi düşünülmektedir" denildi.

Bu evlerde çocukların toplu yaşamın getirdiği olumsuzlukları yaşamayacağının bildirildiği açıklamada, böylece çocukların kendine güvenli, geleceğe güvenle bakabilen, kendisini buna azami düzeyde hazırlayan ve gelecek kaygısını en aza indirgemiş bireyler olarak yetişeceği ifade edildi. Bitlis'te geçmişte kurum bakımından yararlanan 310 çocuğun aile ortamında maddi desteklerle kalmalarının sağlandığının belirtildiği açıklamada, "'Arkadaşlık, komşuluk ve mahalle gibi kavramları doyasıya yaşayarak öğrenebileceği, toplumla iç içe ve toplumun gerçeklerini bilerek ayakları üstüne basabilen bir gençlik yetiştirmek amacıyla yeni bir bakım modeli olan çocuk evi yaygınlaştırılmaya başlanmıştır. İlimizde son yıllarda koruyucu önleyici, eğitici geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici hizmetler yoğun olarak yürütülmektedir. Hali hazırda 310 çocuk kurum bakımına alınmadan, aile ortamında maddi desteklerle kalmaları sağlanmakta" ifadelerine yer verildi.


Yapılan başarılı çalışmalar neticesinde 100. Yıl Çocuk Yuvası'nda koruma ve bakım altında bulunan çocukların sayısında ciddi düşüş olduğu belirtilen açıklamda daha sonra şunlar belirtildi:


"Bu bağlamda halen il müdürlüğümüze bağlı yuvada, koruma ve bakım altında bulunan 7-12 yaş grubundaki 5 çocuk için, okullara ve hastanelere yakın, apartman dairesinde 2 adet ev kiralanacaktır. Belirlenen kriterlere uygun evi bulunanların, sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'yle irtibata geçmeleri istiyoruz."