BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.523,40

Bir çocuk çok çalışmasına karşın neden başarısız olur?

Unutmayalım! Başarısız çocuk yoktur nasıl başaracağını öğrenememiş çocuk vardır!

Bir önceki yazımızda 'Çok fazla ders çalışan ve sürekli okula gitmek isteyen çocuklara dikkat!' uyarısında bulunmuştuk. Yazımızı okuyanlar bilir! O yazıya bir de dip not eklemiştik ve 'Çok ders çalışan ancak başarısız olan çocukların' durumlarını başka bir yazıda değerlendireceğiz demiştik.

İşte o yazı bu yazı!

Eğer çocuğunuz fazla fazla ders çalışıyor ancak bu çalışması notlarına ve öğrenme düzeniye katkı sağlamıyorsa içinde bulunduğu durumun çok farklı nedenleri olabilir. Bu nedenlerin bir kısmı 'yaygın görünen' sorunlar iken bir kısmı daha az görülen ancak çok daha ciddi boyutları olan sorunlar olabilir. 

Önce yaygın görünen durumlara bakalım!

Çalışma dediğiniz şeyin bir sistematiği olması şart. Bu illa ki bir yetişkin eliyle düzenlenmiş sistem demek değildir. Her birey çocuk yaşta dahi olsa kendi çalışma sistemini geliştirir. Ancak bazı çocuklar (ki yetişkinler arasında bile bu sorun çok yaygın görülebilir) nasıl çalışmaları gerektiğine dair bir düzen oturtamaz o sayfadan diğerine, bir dersten öbürüne atlaya zıplaya kitaplar arasında zaman geçirir. Siz onu masasının başında ders çalışıyor gibi görseniz de o aslında içine düştüğü çukurda debeleniyordur. Bu tip çocuklar eğer yaşadıkları kargaşayı kendileri fark edip yardım talep etmezlerse eğitim hayatları boyunca aynı sorunu yaşamaya devam edebilirler. 'Çalışkan ama anlamıyor' diye yaftalanabilirler. 

Bazı çocuklar ise dönem başlarında iyi performasla başlarlar, çalışma isteklerinde bir kayıp oluşmaz ama dönem içinde bir yerden sonra başarılarında düşüş başlar. Bu tip çocuklarda ise yaygın olarak görünen şey öğrenme sürecinde bir şeylerin sekteye uğraması olabilir. Anlamadığı bir konu, çözemediği bir soru, kaçırdığı dersler bu çocuklar için sürekliliği bozduğundan başarıyı düşürücü unsur oluşturabilir. Böyle çocuklar için yapılabilecek en iyi şey eksiklerin neler olduğunu anlamasına yardımcı olmaktır. Özellikle okuldan uzak kalmak zorunda kaldığı günler için destek almasına yardımcı olmak faydalı olabilir.

Bazı gruptaki çocuklar ise eksiklerini bilirler, tamamlamak için çaba gösterirler ancak çevrelerinde ihtiyaç duyduklarında soru sorabilecekleri kimseler olmaz. Anlamadıkları yerleri sorabilecekleri bir yetişkin ya da arkadaş bulduklarında bu çocukların başarıları hızla yükselebilir. Özellikle eğitim hayatına erken dönemde son veren anne ve babaların çocukları bu durumla sık sık karşılaşabilirler, aynı şekilde anne ve babasıyla iletişim sorunu olan çocuklar için de bu risk vardır. 

Bu durumdaki bazı çocuklar için ise odaklanmayı engelleyici unsurlar başarıyı düşürebilir. Örneğin ev ortamındaki düzensizlikler, aşırı ses, çalışma ortamının olmayışı, ebeveyn kavgaları, küçük kardeş hareketliliği çocukların çok fazla ders çalışıyor gibi görünmelerine karşın başarısız olmalarının nedeni olabilir. 

GELELİM DAHA CİDDİ SORUNLARA

Çalışma iradesi göstermesine karşın başarısız olan çocuklarda görülen en ciddi sorun ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ'dir. Öğrenme güçlüğü bireyin zekası normal ve normalin üzerinde olmasına karşın sözlü ve yazılı dili kullanma ve anlamada, konuşma, okuma, yazma, heceleme, matematiksel hesaplamalar yapmada, sosyal algılama, kendini idare etme, iletişim kurma alanlarında kendini gösteren nörolojik kökenli gelişimsel bir bozukluktur. 

Bu gruptaki çocuklar erken yaşlarda yaşadıkları sorunu gösterirler. Ancak ailenin sosya-ekonomik yetersizlikleri, öğretmen ve velilerin ilgisizliği, yaftalamalar sonucu eğitim hayatının devamında da kendini göstermeye devam edebilir. Bir çocukta öğrenme güçlüğü olduğuna ancak uzman gözetiminde yapılacak bir dizi testle karar verilebilir ve eğitim hayatı bu güçlüğe göre özel olarak tasarlanabilir. 

Özetlesi, çocuğunuza ve çocuğunuzun hayatına şöyle bir bakmakta fayda var. Unutmayalım! Başarısız çocuk yoktur nasıl başaracağını öğrenememiş çocuk vardır!

Son not, her çocuğun her alanda sürekli başarılı olmasını da beklememek şart. Daha fazla ilgi duyduğu alanları desteklemek her zaman çok daha iyi sonuçlar verebilir. 

Deniz Temur'u sosyal medyadan da takip edebilirsiniz

facebook.com/obenimannem

instagram.com/obenimannem