BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.434,41
HABER /  GÜNCEL

Bingazili isyancılar Afrika Birliği barış planını reddetti

Libya'nın Bingazi kentindeki isyancı grupların liderleri sekiz hafatadır süregiden çarpışmalara son verilebilmesi için Afrika Birliği heyetince sunulan ateşkes önerisini reddetti.

Abone ol

Libya'nın Bingazi kentindeki isyancı grupların liderleri sekiz hafatadır süregiden çarpışmalara son verilebilmesi için Afrika Birliği heyetince sunulan ateşkes önerisini reddetti.

Afrika Birliği, dün Albay Muammer Kaddafi'nin planı kabul ettiğini bildirmişti. Ancak bugün Kaddafi güçleri batıdaki, kuşatma altında bulunan Misrata kentine saldırıya geçti.

İsyancı güçler, ateşkes planında Albay Kaddafi'nin görevi bırakmasından söz edilmediği için öneriyi reddettiklerini belirttiler.

İsyancı güçlerin oluşturduğu Geçici Ulusal Konsey'den Mustafa Abdül Celil, Bingazi'de düzenlediği basın toplantısında, "Afrika Birliği'nin girişiminde, Kaddafi ile oğullarının Libya'nın siyasi sahnesinden çekilecekleri belirtilmiyor. Dolayısıyla öneri geçersiz. Planda Libya'daki mevcut düzen içinde reforma gidileceğinden söz ediyor ve bunu da reddediyoruz." dedi.

Bu arada ABD, İngiltere ve İtalya dışişleri bakanları, Libya liderinin koltuğunu bırakmasını bir kez daha talep ettiler.

Planın temel unsurları, derhal ateşkes, insani yardımların herhangi bir engel çıkarılmadan dağıtılması, yabancı ülke vatandaşlarının korunması ve hükümetle isyancılar arasında siyasi bir anlaşma için diyalog başlatılmasıydı.

Güney Afrika, Moritanya, Mali ve Kongo-Brazaville liderleriyle Uganda Dışişleri Bakanından oluşan Afrika Birliği heyeti, Bingazi kentinde, "Kaddafi dışarı" sloganlarıyla karşılanmıştı.

Afrika Birliği'nin ateşkes önerilerine uluslararası toplumdan temkinli tepki geldi. NATO, herhangi bir ateşkesin güvenilir ve denetlenebilir olması gerektiğini vurguladı.

Nato ilerlemeyi durdurdu

NATO saldırıları, son günlerde isyancı güçleri geri püskürten Kaddafi güçlerinin ilerlemesini durdurmuştu.

NATO kuvvetleri pazar günü, Ecdebiye ve Misrata kentleri çevresinde gerçekleştirilen hava saldırılarında Libya hükümetine ait 25 tankın vurulduğunu açıkladı.

NATO adına yapılan açıklamada, Trablus hükümeti, sivillerin yaşadığı bölgeleri "acımasızca top ateşine tutmakla" suçlanmış, operasyonların iki kentteki acil duruma müdahale ettiği ifade edilmişti.