BIST 9.798
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.429,21
HABER /  GÜNCEL

Bin Ladin kitabı 'resmi tarih'e uymuyor

Usame bin Ladin'in Amerikan baskınıyla öldürülüşünü anlatan kitap piyasaya çıkmak üzere. Kitabın olayları şimdiye kadar yapılan resmi açıklamalardan farklı anlattığı söyleniyor.

Abone ol

Usame bin Ladin'in Amerikan güçlerinin baskınıyla öldürülüşünün, harekata bizzat katılan bir tanığın kaleminden anlatıldığı, No Easy Day adlı kitap piyasaya çıkmak üzere.

Eski bir Amerikan komandosu tarafından kaleme alınan kitap piyasaya çıkmadan ön kopyasını alarak inceleyen Associated Press ajansı, bin Ladin'in ölümüne ilişkin detayların şu ana kadar yapılmış resmi açıklamalarla çeliştiğini bildiriyor.

AP'ye göre, kitapta, Amerikan komandoları merdivenleri tırmanırken, yatak odasının kapısından kafasını uzatan bin Ladin'in, o anda derhal vurulduğu anlatılıyor.

Fakat Amerikalı yetkililer bin Ladin'in göründüğünde değil, odasına geri kaçtıktan sonra vurulduğunu, çünkü bu hareketiyle silahını alıp direnmeye hazırlandığı izlenimi verdiğini söylemişlerdi.

Beyaz Saray sözcüsü Tommy Vietor bu çelişki hakkında yorum yapmayacağını söyledi.

Ama çelişkili bilgiler kitapla ilgili tartışmaları iyice kızıştıracağa benziyor.

Kapıdan bakmış

Kitap Mark Owen takma adıyla yazılmıştı fakat daha bu konuda bir kitap yazıldığı duyulduktan bir kaç saat sonra gerçek yazarının ismi Fox televizyonu tarafından açıklandı.

Amerikan askeri yetkilileri kitabı incelemeyi sürdürdüklerini, yayınevinin, devlet sırlarıyla ilgili protokoller uyarınca kitabı önceden Pentagon'a denetime göndermediğini söylüyorlar.

Ön siparişlerin çokluğu yüzünden daha yayınlanmadan amazon.com gibi internet satış sitelerinde en çok satanlar listesinin başına fırlayan kitabın çıkış tarihi de 11 Eylül'den 4 Eylül'e çekildi.

AP'ye göre kitabın yazarı, o gün bin Ladin'in evinin merdivenlerini çıkan nişancının hemen arkasındaydı. İkinci kata varmaya beş adımdan az kala susturuculu silahın sesini duydu. Nişancı koridorun sağ tarafından bir adamın kapıdan baktığını görmüştü.

Yazar bu noktada bin Ladin'in odasına geri kaçtığını, onu izleyerek odaya dalan komandoların kendisini kanlar içinde yere yıkılmış bulduklarını, kafasının sağ tarafındaki kurşun yarasının hemen görüldüğünü anlatıyor.

AP'nin aktardığına göre odaya giren komandolar daha sonra, bin Ladin'in başında ağlamaya başlayan iki kadını kenara çekiyor ve hala kasılma halindeki bedenine, artık hiç bir kıpırdama görünmeyene kadar bir çok el ateş ediyorlar. Daha sonra da kapının yakınında iki kullanılmamış silah buluyorlar.

AP'nin haberine göre, kitapta ayrıca, bin Ladin'in cesedini taşıyan helikopter denize doğru hareket ettiği sırada, cenazenin üzerinde bir Amerikan askerinin oturmuş olduğu da aktarılıyor.

Bu ifade de ABD yetkililerinin bin Ladin'in cenazesine ölümünden gömülüşüne kadar gereken saygının gösterildiği yolundaki açıklamalara kuşku düşürmüş oluyor.

Kitap büyük yayıncı Penguin grubuna bağlı Dutton tarafından basılıyor.

Yayınevi kitabın yayına hazırlanma sürecinde, bir eski özel harekât avukatı tarafından, içindeki taktik, teknik, örgütsel ve diğer her türlü gizlilik kapsamına girebilecek bilgi açısından incelendiğini ve ulusal güvenlikle ilgili herhangi bir risk taşımadığı sonucuna varıldığını duyurdu.