BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.322,95
HABER /  EKONOMİ

Bilinmeyen numaralar para bastı!

Bilinmeyen numaraları öğrenmek için aranan telefon işletmecileri adeta para bastı.

Abone ol

Telefon rehberlik hizmetlerinin ivme kazandığı 2010 yılından bu yana bu hizmeti veren işletmecilerin toplam geliri 270 milyon lirayı aştı.

Başka bir ifadeyle vatandaşlar, son 3,5 yılda bilinmeyen numaraları öğrenmeye 270 milyon lira harcadı.

Gelişen teknoloji ile birlikte klasik telefon rehberlerinin yerini alan rehberlik hizmetleri, 2010 yılı başında bu hizmeti veren birden fazla şirketin reklam kampanyaları ile yeni bir ivme kazandı. Önceleri, halk arasında "Bilinmeyen Numaralar" olarak adlandırılan ve telefon işletmecilerinin numara veritabanlarına erişerek elde edilen bilgilerin gerekirse işlenerek kullanıcılara ulaştırılmasını içeren 118'li numaralarla verilen rehberlik hizmetleri kapsamına ilerleyen dönemde nöbetçi eczane, ulaşım tarifeleri, vergi borcu öğrenme gibi hizmetler de dahil oldu.

AA muhabirinin, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) verilerini baz alarak yaptığı hesaplamalara göre, telefon rehberlik hizmetlerinin ivme kazandığı 2010 yılından bu yana bu hizmeti veren işletmecilerin toplam geliri 270 milyon lirayı aştı. Başka bir ifadeyle vatandaşlar, son 3,5 yılda bilinmeyen numaraları öğrenmeye 270 milyon lira harcadı. Söz konusu dönemde rehberlik hizmeti almak için işletmecilere yapılan toplam çağrı sayısı 200 milyonu aşarken, 450 milyonun üzerinde isim ile sorgulama yapıldı.

2011 yılının üçüncü çeyreğinde sunulmaya başlanan numara ile sorgulama hizmeti kapsamında ise bugüne kadar yaklaşık 50 milyon numara sorgulandı.