BIST 9.463
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.490,81
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bilim insanları bunu da yaptı!

Bilim insanları kök hücreden yapay damar geliştirdi. Damarlar vücutta dokuz aydan fazla yaşayabiliyor.

Abone ol

İnsan hücrelerinden elde edilen damar ağları fare beyinleri yüzeyinde geliştirildi ve ve dokuz ay boyunca doğal damarlar gibi çalışabildi.

Daha önceki araştırmada aynı yöntem kullanılarak kan damarı üretimi başarısız olmuştu. Uzmanlara göre onarabilmek veya yeni damar geliştirmek kalp ve diyabet hastalıkları için yeni bir tedavi şekli olabilir.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar insan kök hücrelerinin bir türünün nasıl "vasküler öncü hücreler" yaratmak için kullanıldığını tarif etti. Fare beyninin yüzeyine implante ettikten sonra hücreler iki hafta içinde fonksiyonel kan damar şeklini aldı ve 280 gün kadar çalışmaya devam etti.

Uzmanlara göre deri altı yerine beyin üzerine yerleştirilmiş benzer hücreler de, kan damarları üretebilir ama bunlar çok kısa ömürlü ve beş kat daha fazla öncü hücre üretimine gereksimin duyar. Massachusetts General Hospital'den Dr. Rakesh Jain "Bizim ekip insan kök hücresinden vasküler öncü hücre üretmenin etkili yöntemini geliştirdi ve onları yaşayan farelerde tasarlanmış kan damarları ağını yaratmak için kullandı" dedi.

Jain sözlerine şunları ekledi: "Kök hücre teknolojisi hücre bazlı iyileştirici tıp alanı için büyük potansiyeller getiriyor ama insan kök hücresinden türemiş fonksiyonel hücrelere meydan okumak hala varlığını koruyor."