BIST 9.715
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.429,75
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Biber gazları özenle ve yeteri kadar sıkıldı!

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gezi Parkı eylemlerinde Taksim'de kullanılan biber gazı, plastik mermi ve tazyikli su ile ilgili yanıt verdi.

Abone ol

İNTERNET HABER- CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Bakan Güler, “Gösterinin sona erdirilmesine ve grubunun dağıtılmasına yetecek kadar su ve göz yaşartıcı gaz mühimmatı kullanılmıştır” demekle yetindi.

Radikal'den Miray Çimen'in haberine göre, CHP İzmir Milletvekili Çıray, Gazi Parkı eylemlerinde polisin tutumuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Çıray, Erdoğan’dan şu soruların yanıtını istedi:

biber_gazi_ozenle_ve_yeteri_kadar_sikilmis_h41371.jpg
 

KAÇ GAZ BOMBASI ATILDI?

“Taksim’de kaç ton ve ne tip gaz kullanılmıştır? Kaç plastik mermi kullanılmıştır? Kaç ton su, kaç ton gaz karıştırılmış su kullanılmıştır? Kaç adet gaz bombası atılmıştır? Tüm Türkiye ’deki hastanelerde gösteri hakkını kullanan vatandaşlarımızdan kaç yaralı kaydı tutulmuştur? Bu olaylarda kaç kafa travması, kaç solunum yetmezliği vakası ortaya çıkmıştır? Bu olaylarda Taksim’de kaç polis kullanılmıştır? Polise orantısız güç kullanımı emrini kim/kimler vermiştir? Bu kişiler hakkında soruşturma açılmış mıdır? Kaç polis usulsüz emre itaat etmemiştir ya da istifa etmiştir? Kaç polis hakkında işlem yapılmıştır? Taksim’deki demokratik gösteri hakkını Türkiye’de kaç il ve ilçe desteklemiştir? Bütün bu olaylardan sonra İçişleri Bakanı’nı ve İstanbul Valisini görevden almayı düşünüyor musunuz?”

'YETECEK KADAR GAZ, AZAMİ ÖZENLE KULLANILDI'

Çıray’a yanıt ise Başbakan Erdoğan adına İçişleri Bakanı Güler’den geldi. Güler, cevabında şunları ifade etti: “Kanuna aykırı olarak düzenlenen veya sonradan kanuna aykırı hale dönüşen Taksim Gezi Parkı eylemleri esnasında gösterinin sona erdirilmesine ve grubun dağıtılmasına yetecek kadar su ve göz yaşartıcı gaz mühimmatı kullanılmıştır. Söz konusu müdahalelerde güvenlik güçlerimiz, grupların herhangi bir fiziki müdahaleye maruz kalmaksızın olay bölgesinden uzaklaştırılması amacıyla gereken azami özeni göstermiştir.

'KANUNSUZ EMİR VERİLEMEZ'

Polislik mesleği; hukuk kuralları, disiplin ve hiyerarşi içerisinde yürütülen bir meslek olması nedeniyle kanunsuz bir emir verilemeyeceği gibi verilen emre itaatsizlik de düşünülemez. Bununla beraber, emir ve talimatlara aykırı olarak göz yaşartıcı gaz mühimmatı kullanan veya zor kullanma sınırını aşan personelin tespit edilmesi halinde haklarında gerekli işlemler uygulanmakta olup, araştırma ve incelemeler ilgili mevzuat doğrultusunda devam etmektedir.”

'GEZİ EYLEMLERİ SUÇ DEĞİLDİR'

Önergesine verilen yanıtı değerlendiren CHP’li Çıray, “Cevapta ‘Kanuna aykırı olarak düzenlenen veya sonradan kanuna aykırı hale dönüşen Taksim Gezi Parkı eylemleri’ denilerek adeta yargısız infaz yapılmıştır. Milletimizin demokratik gösteri hakkı suç sayılmıştır. Bununla da yetinilmemiş kaç ton gaz, kaç adet plâstik mermi kullanıldığına dair sorularıma somut cevaplar vermek yerine ‘gösterinin sona erdirilmesine ve grubunun dağıtılmasına yetecek kadar su ve göz yaşartıcı gaz mühimmatı kullanılmıştır’ denilerek gerçekler gizlenmek istenmiştir” dedi.