BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,66
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Biber gazı ölümleri Meclis gündeminde

CHP Milletvekili Umut Oran, "Son 8 yılda 8 kişinin biber gazı sonucunda yaşamını yitirmesi" hakkında Meclis'e sunduğu soru önergesinde İçişleri Bakanlığı'na, "Kolluk kuvvetinin biber gazı kullanımını yasaklayacak mısınız?" diye sordu.

Abone ol

CHP Milletvekili Umut Oran, Meclis'e sunduğu soru önergesinde,

"Mersin'de Akdeniz Oyunları'nın açılış töreninin yapıldığı 20 Haziran 2013'te Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerindeki protesto gösterisine katılan Mehmet İstif'in yüzüne polis yakın mesafeden biber gazı sıktı. Birçok ameliyat olan İstif dil kanserine yakalanarak 13.5.2014 tarihinde yaşamını yitirdi.

Mehmet İstif'in yüzüne, ağzına yakın mesafeden gaz sıkan ve halen Kahramanmaraş'ta görev yaptığı belirtilen polis memuru kimdir? İstif'in ölümüyle ilgili olarak hangi personel hakkında işlem yaptınız, bu olayın sorumlusu kimdir? Savcılık soruşturma izni istemesine rağmen bu olayla ilgili olarak halen Mersin valilik ve emniyetinde soruşturma başlatılmadığı, izin verilmediği doğru mudur? Yalova'da 31 Mayıs 2013 tarihinde sokakta yürürken gördüğü kavgayı ayırmaya çalışırken sıkılan biber gazıyla fenalaşarak ölen Çayan Birben'in ölümüyle ilgili olarak hangi personel hakkında ne tür işlem yaptınız?

Adli ve idari inceleme/soruşturma yapıldı mı, sonucu ne oldu? Bismil'de 27 Nisan 2011'de gaz bombalarından etkilenen 60 yaşındaki Kazım Şeker kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Şeker'in ölümüyle ilgili olarak hangi personel hakkında ne tür işlem yaptınız? Adli ve idari inceleme/soruşturma yapıldı mı, sonucu ne oldu? Hopa'da Mayıs 2010'da Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto eden gruba polisin attığı gaz bombalarından etkilenen Metin Lokumcu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Lokumcu'nun ölümüyle ilgili olarak hangi personel hakkında ne tür işlem yaptınız? Adli ve idari inceleme/soruşturma yapıldı mı, sonucu ne oldu? İstanbul Taksim'de 6 Ekim 2009'da IMF protestoları sırasında polisin kullandığı gaz bombaları oradan geçmekte olan 55 yaşındaki İshak Kalvo'nun kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmesine yol açtı. Kalvo'nun ölümüyle ilgili olarak hangi personel hakkında ne tür işlem yaptınız?

Adli ve idari inceleme/soruşturma yapıldı mı, sonucu ne oldu?

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 9 Ekim 2009'da düzenlenen eylemler sırasında polis müdahalesine takviye olarak katılan askerlerin kullandığı gaz bombası sonucunda 18 aylık Mehmet Uytun adlı bebek annesinin kucağında süt emerken evlerine atılan gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde bir hafta boyunca yaşam mücadelesi veren minik bebek Uytun, 19 Ekim 2009'da yaşamını yitirdi. Bebek Uytun'un ölümüyle ilgili olarak hangi personel hakkında ne tür işlem yaptınız? Adli ve idari inceleme/soruşturma yapıldı mı, sonucu ne oldu?

İstanbul'da 1 Mayıs 2007'de polisin kitleye müdahalesi sırasında Taksim-Gülleci Sokak'ta attığı gaz bombası, bir kahvehanenin önünde oturan 75 yaşındaki İbrahim Sevindik'in kalbinin durmasına ve hayatını kaybetmesine neden olmuştu. İstanbul'da 29 Mart 2006'da Ümraniye İlçesi'ne bağlı Mustafa Kemal Mahallesi'nde polisin gaz bombalı müdahalesi sonrasında Hüseyin Demir gaz zehirlenmesi sonucunda yaşamını yitirdi. Demir'in ölümüyle ilgili olarak hangi personel hakkında ne tür işlem yaptınız? Adli ve idari inceleme/soruşturma yapıldı mı, sonucu ne oldu? Kolluk kuvvetinin biber gazı kullanımını yasaklayacak mısınız?" diye sordu.