BIST 9.807
DOLAR 32,51
EURO 34,86
ALTIN 2.432,29
HABER /  GÜNCEL

Beyaz Sarayda BİR İLK

Türk heyetinin Bush ile görüşmesinde bir ilk yaşandı. Nedeni heyetteki o isim...

Abone ol İnternethaber/ Türkiye gözü Beyaz Saray'daki "kritik görüşmedeydi"... Görüşmenin özel noktalarından biri, ilk kez bir askeri yetkilinin resmi heyette yer almasıydı..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bush ile buluşmasında Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Saygun da yer aldı. Bu durum diplomaside bir ilk olarak nitelendi. Beyaz Saray için de bu durum alışılmış bir şey değil.

Diplomasi dilinde bunun özel bir anlamı var. Türkiye, bu ilginç protokol uygulaması ile ABD'ye "operasyon konusunda ne kadar kararlı" olduğunu göstermeyi hedefledi.

Bir diğer mesaj da iktidar ile asker arasında görüş ayrılığı olabileceği yönündeki düşünceleri sıfırlamaktı. Verilen mesaj; "iktidar ve ordu aynı hedefe kilitlendi" olarak yorumlandı.

ABD ONU İYİ TANIYOR

Beyaz Saray Orgeneral Saygun ismini çok iyi biliyor. Tam bir yıl önce yine bir Kasım ayında Orgeneral Ergin Saygun, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Jack D. Crouch ile görüşmek için Beyaz Saray'a gitmişti.

Orgeneral Saygun, Beyaz Saray'dan içeri girerken güvenlik cihazı ötünce üzeri aranmak istenmişti. Bu duruma çok sert tepki gösteren Saygun, görüşmeyi iptal edip, Beyaz Saray'dan ayrılmıştı.

Bu durumdan haberdar olan Crouch, Orgeneral Saygun’u Washington’da kaldığı otele geri dönerken yolda telefonla arayarak özür dilemiş ve Beyaz Saray girişinde gereken önlemin alındığını belirterek yeniden davette bulunmuştu. Ancak Saygun Paşa, yapılan uygulamanın şahsıdan öte Türk halkına ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne karşı bir saygısızlık olduğunu belirterek, Crouch’un "Beyaz Saray’a dönün ricasını" geri çevirmişti.//