BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Beşar Esat göstericileri tankla vurdu

Arap Birliği'nin Beşar Esad hükümetine önerdikleri barış planının kabul edildiğini açıklamasına rağmen, Humus kentindeki protestocular 'değişen bir şey yok' diyor.

Abone ol

Suriye'nin Humus kentinde protestocular, üzerlerine tanklardan makineli tüfekle ateş açıldığını söylüyorlar.

Dün Kahire'de toplanan Arap Birliği, Beşar Esad hükümetine önerdikleri barış planının kabul edildiğini ve plan uyarınca hükümet güçlerinin sokaklardan geri çekileceğini ilan etmişti.

Fakat bu açıklamaya rağmen şiddetin sürdüğünü söyleyen İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Humus'un Baba Amr semtinin dün yoğun ateş altında kaldığını açıkladı.

Bağımsız kaynaklarca doğrulanmamış haberlerde kentte en az üç sivilin öldüğü bildiriliyor.

Arap Birliği'nin siyasi tutukluların serbest bırakılmasını, güvenlik güçlerinin sokaklardan geri çekilmesini ve Şam hükümeti ile muhalif hareket arasında görüşmelere başlanmasını öneren barış planı, Suriye'de yedi aydır süregiden şiddeti sona erdirmeyi amaçlıyor.

Beşar Esad yönetiminin Mart ayından bu yana protesto eylemlerini güç kullanarak bastırmaya çalıştığına dikkat çeken muhabirler, Arap Birliği'nin aracı olduğu planın Suriye'deki durumu sahada ne kadar değiştireceğine şüpheyle bakıyor.

Kahire'deki toplantı ertesinde Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Cassim el-Sani, barış anlaşması uyarınca yabancı gazetecilerin Suriye'ye giriş yapmasına da bundan böyle izin verileceğini söyledi.

Katarlı lider, iki hafta içerisinde ''bir ulusal diyalog başlatmak'' amacıyla Arap Birliği'nin Suriye hükümeti ve protestocular arasında arabuluculuk yapacağını kaydetti.

Birleşmiş Milletler, Suriye'deki olaylarda bugüne değin 3 bin dolayında kişinin can verdiğini tahmin ediyor.