BIST 11.190
DOLAR 42,55
EURO 49,57
ALTIN 5.739,12
HABER /  GÜNCEL

Berlusconi zirvede kırdı geçirdi

Erdoğan ve Putin yüzyıllık anlaşmaları imzaladı. Berlusconi imza atmadı ama Ankara'daki zirveye damgasını vurdu.

Abone ol

Rusya ile Türkiye arasında 20 işbirliği protokolü imzalandı. Türkiye, Rusya'ya Güney Akım projesi için fizibilite izni verdi. Rusya da kaynak sorunu yaşanan Samsun-Ceyhan boru hattına petrol verecek.

İmzalanan protokollerden biri Rusya'nın Nabucco projesine alternatif olarak ortaya koyduğu Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı projesiyle ilgili.

TÜRKİYE'DEN GÜNEY AKIM'A VİZE

Rusya siyasi çekişme yaşadığı Ukrayna'yı by-pass etmek için, boru hattını Türkiye karasularından geçirmek istiyor. Bu amaçla Karadeniz'de fizibilite araştırması yapmak üzere bir protokol imzalandı. Güney Akım projesini, Rusya, İtalya'nın Eni şirketiyle birlikte yürütüyor. Bu nedenle protokolde İtalya Başbakanı Berlusconi'nin de imzası yer alıyor.

SAMSUN-CEYHAN'A RUSYA DA KATILDI

Enerji alanındaki ikinci protokol Çalık grubuna ait Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na Rusya'nın petrol vermesine ilişkin. Şu ana kadar Rusya petrol vermediği için proje hayata geçemiyordu. Bu boru hattı, boğazlardaki tankerlerle petrol geçiş trafiğini hafifleteceği için önemli. Bu projede de İtalyan Eni şirketi yer alıyor.

NÜKLEER ENERJİDE İŞBİRLİĞİ

Üçüncü protokol barışçıl nükleer enerjide işbirliğini amaçlıyor. Akkuyu'daki nükleer santral ihalesine Rus-Türk ortaklığı teklif vermişti. Ancak bu şirketin teklifi, elektrik üretim maliyetini çok yüksek hesapladığı için sorun yaratmıştı. Rusya, birim fiyatla ilgili olarak HES'lerde üretilen enerji fiyatına yaklaştı ancak burada görüşmeler sürecek. İhale şartnamesine göre, devlet santrali kuracak şirketten 15 yıl elektrik alımını garanti ediyor. Üretim maliyeti yüksek olunca, tüketiciye de son derece yüksek rakamlar yansıyor.

TELEKIZ SKANDALININ 3 İSMİ AYNI GÜN TÜRKİYE'DE... TESADÜFÜN BÖYLESİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN...

ERDOĞAN: 20 BELGE İMZALADIK

İmza töreninde konuşan Başbakan Erdoğan şunları söyledi: "Putin ve Berlusconi'yi ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin geldiği nokta çok memnuniyet verici. Türkiye, Rusya'nın beşinci ticari ortağı konumunda, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 40 milyar dolara ulaştı. Siyasi, askeri, ekonomik alanda gelişme kaydettik.

Üç ayrı başlık altında iki ülke arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik protokolleri imzaladık. İmzaladığımız gaz protokolü, Rusya'dan doğalgaz alımımıza imkan sağlayan ve süresi 2011 yılında son bulacak olan doğalgaz alım sözleşmesinin süresinin uzatılmasını öngörmektedir. Aynı protokol çerçevesinde Güney Akım Boru Hattı'nın Karadeniz'de, ülkemiz münhasır ekonomik bölgesinde geçmesi için gerekli araştırma çalışmalarını yapılmasına yönelik olarak, Rusya tarafınca talep edilen izin de Rusya ile dostluk ve işbirliğine dayalı ilişkilerimizin ruhuna uygun şekilde Türkiye tarafından verilmiştir. Ayrıca enerji alanında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile Rus karşıtı RUSATOM arasında, ilki nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımı; ikincisi nükleer kazaların erken bildirimi ve nükleer tesisler hakkında olmak üzere iki anlaşma daha imzalanmıştır. Türk enerji şirketleri Ruslarla 8 belge imzaladı. Putin'in ülkemizi ziyareti çerçevesinde 20 belge imzalandı.

Putin Nabucco için ne dedi?

[PAGE]

LİDERLER HER YIL GÖRÜŞECEK

Hükümetlerarası işbirliği liderlerle yürütülecek. Bu kapsamda her yıl bir kere liderler buluşacak. Planlanan konularda ne yaptık, ne yapıyoruz, ne yapacağız, bu çalışmaları devam ettirme fırsatını bulacağız. Türkiye'de bir Türk-Rus koleji ve üniversitesi kurulması teklifim oldu. Buna Putin de olumlu yaklaştı. Berlusconi de işbirliklerinde önemli rol oynadı. Samsun-Ceyhan projesine Rusya'nın katılımını çok önemsiyordum ve bugün bu anlaşmanın da yapılması bizleri ayrıca mutlu etti. Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nda Rusya, İtalya ve Türkiye birlikte olacak."

Törende Putin de açıklama yaptı. Putin'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle: "Enerji alanındaki işbirlğinin daha derinleştirilmesinin gereğini vurguladık. Bugün gördük ki Güney Akım'ın bölgenin enerji güvenliği açısından büyük önemi var. İtalya için de bugün önemli bir gün. Bu projeyi çok gerçekçi ve çok cazip buluyoruz ve desteklemeye karar veriyoruz. Nükleer enerjiye gelince Türk-Rus ortaklığının ihaleyi kazanması çok önemli. Nükleer santral projesi önemli, bu konuda Erdoğan ile mutabakata vardık, çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

TÜRKİYE ARTIK LOJİSTİK MERKEZ OLACAK

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Putin, Güney Akım projesine ilişkin soruya "Mevcut doğalgaz hattı Mavi Akım'daki gazın güneye doğru ihraç edilmesi konusunda anlaştık. Böylece Türkiye bu bölgede önemli bir transit devleti haline geldi. Güney Akım'ın da geçeceğini göz önünde bulundurursak Türkiye önemli transit ülke haline gelir. Elektrik enerjisi satabiliriz. Genel olarak görüştüklerimiz bunlar" yanıtını verdi.

Erdoğan da "Türkiye Güney Akım'a desteğini verdi. Mavi Akım'da devam ediyoruz, Samsun-Ceyhan'da mutabıkız. Enerjide üç ana unsur var. Bunlar tedarik, transit ve tüketim olayıdır. Rusya güçlü bir tedarikçi, Türkiye transit bir ülke ve tüketici ülke olma özelliği var. Aynı zamanda tüketimde lojistik merkez olma özelliğini bu atılan adımlarla kazanmaktadır. Bölgedeki iki ülke olarak bu adımları atıyoruz."

PUTİN: GÜNEY AKIM, NABUCCO'NUN ÖNÜNÜ KESMİYOR

Hazar petrollerini Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco projesine değinen Putin, "Nabucco ve Güney Akım arasında rekabet vardır. Ancak Güney Akım, Nabucco'nun önünü kesmiyor. Her iki proje de ileride gerçekleştirilebilir. Petrol Güney Akım'a da Nabucco'ya da yeter" dedi. Erdoğan da, Güney Akım ve Nabucco'yu çeşitlilik olarak görmek gerektiğini belirtti.

Nükleer enerji konusunda Türk tarafının taleplerini ilettiğini hatırlatan Putin, Rus tarafının bu taleplere olumlu yanıt verdiğini ancak ilave bir takım hesaplamalara ihtiyaç olduğunu belirtti. Putin, birim fiyatla ilgili olarak HES'lerde üretilen enerji fiyatına yaklaştıklarını, inşaatın maliyeti konusunda da benzer projelerden iki misli daha ucuz olduğunu ifade etti. Putin, bu fiyatları daha da indirmek için konsorsiyumun taraflarının konuyu değerlendireceğini kaydetti.

Putin'in ziyareti, Kafkaslar-Ortadoğu- Avrupa ekseninde enerji denklemlerinin yeniden kurulmasını sağlayacak, küresel enerji güvenliğine ve barışa hizmet edecek dev projelerin hayata geçirilmesine imkân tanıyacak.

Ziyaret, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Mayıs ayında Soçi'ye yaptığı ziyarette temelleri atılan ve daha sonra bakanların karşılıklı ziyaretleriyle altyapısı kurulan mega enerji projelerinin hayata geçirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

BERLUSCONİ ZİRVEYE DAMGASINI VURDU... İŞTE ANKARA'DAKİ ÜÇLÜ ZİRVEDEN RENKLİ GÖRÜNTÜLER....

[PAGE]

Telekız skandalıyla ülkesinde başı dertte olan Berlusconi'nin keyfi yerindeydi..  İtalyan Başbakan kahkahalarıyla zirveye damgasını vuran isim oldu.  Bay Silvio hem güldü hem güldürdü...

[PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE]

MASADAKİ DEV PROJELER DİĞER SAYFADA....

[PAGE]

İŞTE MASADAKİ DEV PROJELER...

İŞTE MEGA PROJELER:
GÜNEY AKIM DOĞALGAZ BORU HATTI

Rusya, zaman zaman transit ülke sorunları yaşadığı Ukrayna'ya alternatif Güney Akım Boru Hattı'nı hayata geçirmek istiyor. Hattın, Türkiye'nin, Karadeniz'deki ekonomik alanı olarak tanımlanan egemenlik sahasından geçmesi söz konusu. Türkiye, Karadeniz'de sismik araştırma yapmayı talep eden Rusya'ya sıcak bakıyor.

SAMSUN-CEYHAN
Rusya, Samsun-Ceyhan Boru Hattı'na, petrol vereceğine ilişkin ilk kez resmi açıklamada bulundu. Hat, Rusya'nın petrol sağlamasıyla birlikte stratejik rolünün yanı sıra ekonomik açıdan da önemli hale geldi. Türkiye, Samsun-Ceyhan hattıyla, bölgenin önemli petrol merkezi olacak.

MAVİ AKIM-2
Türkiye ile Rusya, Mavi Akım'ın ikizi, "Mavi Akım-2" Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde mesafe kat etti. Taraflar, Karadeniz'e döşenecek boru hattı ile Rus gazının Samsun'a getirilmesini, Samsun'dan Ceyhan'a boru hattı ile inecek gazın Akdeniz havzasında pazarlanmasında ön mutabakat sağladı.

NÜKLEERDE FİYAT İNDİRİMİ
Rusya, Mersin Akkuyu'ya kurulacak 4500 megavat gücündeki nükleer santralde üretilecek elektriğin fiyatında da indirim yapacağının sinyalini verdi. Enerji Bakanlığı'nın ihaleyle ilgili süreci bu ay içinde tamamlayarak Başbakanlık'a göndermesi bekleniyor.

BATI HATTI İÇİN YENİ ANLAŞMA
BOTAŞ, Rusya'dan, Batı Hattı üzerinden 6 milyar metreküp doğalgaz alıyor. Doğalgaz alımına ilişkin anlaşma, 2011 yılının sonunda dolacak. Türkiye, anlaşmanın yenilenmesini istedi. Rusya, olumlu bakıyor. Türkiye, Rusya'dan fiyat konusunda da jest bekliyor.

ŞEHİRİÇİ DOĞALGAZ DAĞITIMI
Rusya, Türkiye'de şehir içi doğalgaz dağıtım işine girecek. Bu alanda kurulacak ortaklığın, Başkent Doğalgaz AŞ'nin ihalesine girebileceği belirtiliyor.