BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,53
HABER /  DÜNYA

Berlusconi önde gidiyor

İtalya'da seçim sonrasında oy sayımı işlemi devam ederken, Silvio Berlusconi önde görünüyor.

Abone ol

Merkez sağ ile merkez sol arasındaki oy farkının, Berlusconi'nin lehinde olmak üzere, anketlere göre yüzde 2 ila 10 arasında değiştiği gözleniyor.

Ancak oyların parlamentodaki sandalye sayısına nasıl yansıyacağı konusunda meclis ve senato için farklı düzenlemeler söz konusu olduğu için, verileri değerlendirmesinde güçlük çekiliyor.

100'ÜN ÜZERİNDE PARTİ KATILIYOR

Sandık başı anketlerine dayalı olarak açıklanan verilere göre, Berlusconi'nin Senato'da da yeterli sandalye çoğunluğunu sağlayacağını peşinen söylemek mümkün görünmüyor.

İtalya'daki seçimlere 100'ün üzerinde parti katılmakla birlikte bu seçimlerde asıl yarış merkez sağ ittifakın lideri Silvio Berlusconi ile merkez sol ittifakın lideri Walter Veltroni arasında yaşanıyor.

BERLUSCONİ 'MERKEZ SAĞ'IN BAŞINDA

Merkez sağ ittifak, Berlusconi'nin genel başkan olduğu Özgürlükçü Parti, Kuzey Birliği Partisi ve Özerklik Hareketi'nden oluşuyor. Merkez sol ittifak ise Veltroni'nin genel başkan olduğu Demokrat Parti ile Antonio Di Pietro liderliğindeki Değerler İtalyası Partisi'nden maydana geliyor. Komünistler ve Yeşiller başta olmak üzere kimi sol partiler, bu seçime Gökkuşağı Solu adı altında ayrı bir ittifakla katıldılar.

Pierferdinando Casini liderliğindeki Hıristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Birliği de Berlusconi'yle yaşanan anlaşmazlıklar sonrasında bu seçime tek başına katıldı.

SKY TV'YE GÖRE TAHMİNİ SONUÇLAR

İtalyan SKY televizyonunun yaptırdığı sandık başı anketine dayanarak TSİ 18:43'de açıkladığı verilere göre de İtalya genelinde merkez sağ, merkez sola oranla mecliste de senatoda da önde görünüyor. Meclis açısından partiler ve oy yüzdeleri şöyle:

BERLUSCONİ ÖNDE

Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ ittifak: yüzde 42 (Özgürlükçü Parti: 34 Kuzey Birliği Partisi: 7 - Özerklik Hareketi: 1)

Walter Veltroni liderliğindeki merkez sol ittifak: 40 (Demokrat Parti: 35 Değerler İtalyası Partisi: 5)

Hıristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Birliği: 5,5

Gökkuşağı Solu: 4,5.

MERKEZ SAĞ %46 OY ALDI

Senato açısından partiler ve oy yüzdeleri de şöyle:

Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ ittifak: yüzde 46,4 (Özgürlükçü Parti: 38,9 Kuzey Birliği Partisi: 6,5 - Özerklik Hareketi: 1)

Walter Veltroni liderliğindeki merkez sol ittifak: 37,9 (Demokrat Parti: 32,8 Değerler İtalyası Partisi: 5,1)

Hıristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Birliği: 5,7

Gökkuşağı Solu: 4,7.