BIST 10.264
DOLAR 32,34
EURO 34,76
ALTIN 2.392,02
HABER /  EKONOMİ

Benzinde indirimin nedeni yoksa bu mu?

Bugüne kadar döviz kurları ve ham petrol fiyatlarındaki düşüşleri, fiyatları geç yansıtmakla suçlanan Tüpraş’ın, hafta sonudaki fiyatların gerilemesini baz alarak indirime gitmesi kafaları karıştırdı.

Abone ol

İNTERNET HABER- Benzine cuma günü zam, pazartesi günü ise indirim yapan Tüpraş’ın otomatik fiyatlandırma mekanizması dışına çıkması kafa karıştırdı. Kulislerde Koç Grubu'nun satın aldığı şirketin, vergi incelemesi baskısıyla indirim yaptığı konuşuluyor

İNDİRİM TARTIŞMA YARATTI

Türkiye’de bugüne kadar ardı ardına yapılan zamlarla gündeme gelen akaryakıt fiyatları, bu kez jet indirim nedeniyle tartışma konusu oldu. Tüpraş, hampetrol fiyatlarını ve döviz kurlarını gerekçe göstererek, 30 Ağustos’tan itibaren benzine 14 kuruş zam yaptı.

Ancak bu zamlar, üç gün sonra yapılan 12 kuruşluk indirim ile geri alındı.

5 İŞ GÜNÜ BEKLEMESİ LAZIM AMA...

Otomatik fiyatlama mekanizmasına (OFM) göre zam ve indirim için beş iş günü beklemek zorunda olan Tüpraş’ın üst üste iki işgününde yaptığı zam ve indirim kafaları karıştırdı. OFM’ye göre Tüpraş, beş iş günü sonunda fiyatların artı eksi yüzde yüzde 3 olması durumunda zam ya da indirim kararı veriyor. Bu kuralın dışına çıkılması, indirimde Maliye müfettişlerinin hâlen devam eden vergi incelemesinin etkili olup olmadığına yönelik tartışmaların doğmasına neden oldu.

Akaryakıtta baş döndüren zam ve indirim trafiği şöyle:

ZAM İLE 5 LİRAYI GEÇTİ

Suriye’ye yönelik operasyon hazırlıkları ile birlikte artan döviz kurları ve ham petrol fiyatları, beklendiği gibi akaryakıt fiyatlarını da etkiledi. Tüpraş, uluslararası piyasalardaki fiyatları baz alarak, 30 Ağustos’tan itibaren benzine 14 kuruş motorine de 17 kuruş, LPG’ye de 5 kuruş zam yaptı. Bu zamlarla birlikte İstanbul’da 95 oktarın benzinin litre fiyatı 5.06 TL’ye yükseldi.

BAKAN TEPKİ GÖSTERDİ

Akaryakıta gelen son zamlarla birlikte, akaryakıtta 5 liralık psikolojik sınır aşılmış oldu. Akaryakıt zamlarına vatandaşlar gibi hükümet üyeleri de tepki gösterdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, haftabaşında yaptığı açıklamada, fiyatların önümüzdeki günlerde eski seviyelerine gerileyeceğini belirterek, “Bana kalırsa benzin 2.5 lira olsun” demişti.

ZAMMI ANINDA GERİ ALDI

Bakan Yıldız’ın, “Benzin fiyatları düşmeli” açıklamasından birkaç saat sonra Tüpraş, benzin fiyatlarında hızlı bir indirime gitti. Benzinde 12 kuruşluk indirime giden şirket, yaklaşık 5 gün önce benzine yaptığı 14 kuruşluk zammın büyük kısmını geri almış oldu.

Ancak, şirketin jet indirimi vatandaşları sevindirmekle birlikte, iş dünyası kulislerinde soru işaretlerinin de oluşmasına yol açtı.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın Ekonomi Kulisi başlıklı köşesinde yazdıklarına göre, bugüne kadar döviz kurları ve ham petrol fiyatlarındaki düşüşleri, fiyatları geç yansıtmakla suçlanan Tüpraş’ın, hafta sonudaki fiyatların gerilemesini baz alarak indirime gitmesi kafaları karıştırdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK kaynakları, konuyla ilgili yaptıkları değerlendirmede, Tüpraş’ın uluslararası piyasalardaki fiyatları baz alarak indirime gittiğini öne sürdü.