BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.425,32
HABER /  DÜNYA

Belçikada ırkçı akımı

Belçika'da yapılan anketlerde, ırkçı partilerin yükselişte olduğu gözleniyor.

Abone ol

Belçika'da ekim ayında yapılacak yerel seçimlerle ilgili yapılan anketlerde, ırkçı partilerin yükselişte olduğu gözleniyor.

Anket sonuçlarını değerlendiren Türk asıllı Belçika Milletvekili Cemal Çavdarlı, demokrat partilerin, ırkçı partilerin yükselişini durdurmak için ciddi politikalar geliştirmeleri gerektiğini belirtti.

Belçika'da yapılan anketler, yakınlaşan yerel seçimlerde ırkçı partilerin yükselişlerinin devam ettiğini gösteriyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türk asıllı Belçika Milletvekili Çavdarlı, "Dünya genelinde bir İslam fobisi var. Bu fobi, kimi Belçikalı seçmenleri, oylarını ırkçı partilere vermeye yönlendiriyor. Bu partiler farklı kültürlerin birarada yaşamasına karşı çıkıyor. Şayet demokratik dediğimiz partiler bu olayı dikkate alıp ciddi bir siyaset üretmezlerse, meydan yabancı düşmanı ırkçı partilere kalacak. Irkçı partilerle şimdilik koalisyon oluşturulmasa da, bu yükseliş trendi devam ederse ilerde koalisyon kaçınılmaz olacak. Irkçı partinin iktidara gelmesi, Belçika'da yaşayan yabancı vatandaşları felaketle karşı karşıya bırakır" dedi.

Irkçı partilerin oy oranlarını artırmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Uyum ve Göçmenlerden sorumlu Bakan Maria Arera ise, "Önümüzdeki yerel seçimlerde, ırkçı partilere karşı kullanmak üzere elimizde ciddi bir koz var. Ekim ayındaki yerel seçimlerde, ilk defa Belçikalı ve AB vatandaşı olmayan ve Belçika'da en az 5 yıl ikamet eden yabancılara oy hakkı tanındı. Bu kozu iyi kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.

Belçika bundan birkaç ay önce ırkçı saldırılara sahne olmuştu. 18 yaşındaki bir Belçikalı bundan 2 ay önce, 18 yaşındaki bir zenci kadını ve dadılığını yaptığı 2.5 yaşındaki kızı sırf zenci olduğu için, Songül Koç adında 46 yaşındaki Sivaslı bir Türk kadını da, başı örtülü diye parkta otururken silahla vurarak öldürmüştü. Bu olaydan kısa bir süre sonra da Belçikalı bir polis, Aalst şehrinde Ceylan Ardıçlar adında 38 yaşındaki bir Türk'e 3 metre mesafeden ateş edip ağır yaralamıştı. İki hafta hastanede tedavi gören Ardıçlar, tüm çabalara rağmen kurtarılamamıştı. Bu ırkçı saldırıların ardından birçok sivil toplum kuruluşu, saldırıların ırkçı partilerin siyasetinden kaynaklandığını söyleyerek, bu partilerle mücadele edileceği sözünü vermişlerdi.