BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,73
ALTIN 2.490,42

Bebeğini emziremeyen anne işte yapabileceklerin!

Bebeğinizi emziremiyor musunuz? Bebeğinizi bir türlü emmeye alıştıramadınız mı? Sakin olun yapabileceğiniz çok fazla şey var. İşte başlıyoruz...

Bebeği emmeyen annelerin girdiği çıkmazı iyi bilirim, zira bebeğini emziremeyen annelerden biriyim. Bu nedenle 1-7 Ekim Emzirme Haftası’nda bebeğini emzirme zorlukları yaşayan annelere için kalem oynatmak istedim. Belki uzaklarda bir yerlerde desteğe ihtiyaç duyan bir annenin gönlüne su serper.

Bebeğini emziremeyen sevgili anne ’yalnız değilsin ve bu senin suçun’ değil. Bu nedenle işe kendini buna ikna ederek başla. Göreceksin bu senin omuzundaki yükü hafifletecek sonra da işimize bakacağız.

Doğum sonrası sorulan her iki sorundan birinin emzirme ve anne sütüyle ilgili olduğunu düşünürsek ikinci iş olarak fayda sağlamayan hiçbir söze ve öneriye kulak asma derim. Her bebek ve her yeni annelik serüveninin kendine has kuralları var. O nedenle 20 yıl önce doğum yapmış komşu teyzenin seni sıkan öngörülerini duymamazlıktan gel. Başkalarının söylediklerini unut ve kendi bebeğine odaklan. İhtiyaçlarına odaklan, onu sev, ona sarıl, onu hisset ve ruhlarınızı buluştur.

Beslenmek önemli bebek beslenmesi daha da önemli!

Tartışmasız anne sütü, diğer beslenme türlerinden açık ara önde. Bu nedenle eğer bebeğini emzirme ile ilgili sorunlar yaşıyorsan ve bunu aşmak için denediğin her yol çıkmaza girdiyse emzirmeye değil anne sütüne odaklan. Eğer bebeğini besleyecek bir sütün varsa bunu ona ulaştıracak malzemeleri hemen edin. Hiç vakit kaybetmeden gidip kendine şahane bir elektrikli göğüs bombası al mesela, iyi bir biberon ve senin için işleri kolaylaştıracak anne sütü saklama ürünlerini edin. Meme yok diye anne sütünden bebeğini mahrum bırakma. Bu onun için en iyisi!

Peki ya duygular ya emzirmenin büyüsü?

Emzirmenin anne ve bebek arasındaki duygusal bağı oluşturma ve kuvvetlendirme konusundaki katkısı tartışılmaz. Ama memeden emzirme yapmadığınızda bu bağ kurulmaz diyenleri dinlemeyin. Bebeğinizi mutlaka kucaklayın. Biberonla beslerken bile sizin kalp atışınızı duymasına ve sizin kokunuzu almasına yardımcı olun. Emzirme anlarınızı bebeğinizle terapi anları gibi düşünün. Yalnız kalın, göğsünüzü açın ve teninize temas etmesini sağlayın. Bu anlarda sakin olun ve bebeğinizle zamanın tadını çıkarın. İnanın her şey çok daha kolay olacak.

Gelelim,  ben bebeğimin ille de göğsüme alışmasını istiyorum ama bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum diyenlere...

İlk iş sakin olun!

İkinci iş bebeğinizin neden emmeyi reddettiğini ya da onu neden emzirmeyi başaramadığını düşün. Bebeğinin emzirmeye alışma anlarında nasıl tepkiler verdiğini izle. 

Sonra bebeğinizle emzirme denemelerinde yalnız kal.

Hem senin hem de bebeğinin rahat olduğu pozisyonları bul.

Senin uygun olduğun anları değil bebeğinin beslenmeye uygun olduğu anları seç.

"Bebeği aç bırak acıkınca mecburen emer" diyenlere sakın inanma. Çünkü bebekler için açlık, acı verici kaygıyı yükseltici bir tecrübedir. İhtiyacı karşılanmayan bebek hırçınlaşır bu da denemeleri hem senin için hem de bebek için zorlaştırır. 

Kendi başına baş edemiyorsan uzmanlardan yardım almaktan çekinme. Mesela aile hekimliklerindeki  hemşireler özellikle de gebe takibi yapan hemşireler bu konuda şahane işler başarıyor. Belki senin için de bir çözüm vardır.

Her şeyi denedin ama sonuca ulaşamadım üzülme, rahatla neler yapacağını hatırlamak için yazının başına geri dön.

Deniz Temur'u sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz.

facebook.com/obenimannem

instagram.com/obenimannem