BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.411,84
HABER /  GÜNCEL

BDP'liler mayınlı araziye böyle girdiler

Suriye sınırında Nusaybin İlçesi’nin sınır hattında örülmek istenen duvarın temeline mikserlerle harç döküldü. Duvarı protesto eden BDP'liler ise mayınlı araziye girdi

Abone ol

SURİYE sınırındaki istinat duvarı yapımını engellemek için eylem düzenleyen BDP'li gruptaki Nusaybin Belediye Başkanı Gökkan ve BDP Mardin İl Başkanı Kaymaz, sınırdaki mayınlı alana girdi.

Bunun üzerine askeri araçtan, alanda mayın bulunduğu yönünde uyarı yapıldı. İkaz sonrası Gökkan ve Kaymaz, askeriye ile mayınlı alan arasındaki duvarın üzerine çıktı.

Grup adına konuşan BDP Mardin İl Başkanı Reşat Kaymaz, sınırda yapılan duvarı ’Utanç duvarı’ olarak nitelendirdi. Yüzyıl önce yapılan uluslararası antlaşmalarla Kürtlerin anavatanın parçalandığını iddia eden Kaymaz, bu duvarın yapılmasına Kürtlerin hiçbir şekilde izin vermeyeceğini öne sürdü.

'ÖLÜMLERDEN ERDOĞAN SORUMLUDUR'

Duvarın söylendiği gibi güvenlik amacıyla olmadığını, siyasi olduğunu iddia eden Kaymaz, "Rojava’daki Kürtler ile Türkiye’deki Kürtler’in birlikteliğinden korktukları için bu duvar örülüyor. Bizleri tutuklasalar da, ödürseler de biz bu duvarın örülmesine izin vermeyeceğiz. Kimsenin bu duvar için yaşamından olmasını istemiyoruz. Ancak, eğer duvar yapımına devam edilirse, tepkimiz daha da sertleşecektir. Yaşanacak her hangi bir ölümden AKP hükümeti ve Başbakan sorumlu olacaktır" dedi.

40903_21500_13102013171121_9.jpg

'ORASI MAYINLI ALAN'

Konuşmanın ardından sınırdan partililer, duvar için kazılan çukura taş atmaya başladı. Sınır hattında inclemelerde bulunan BDP’liler, kazı yapan iş makinelerinin olduğu bölüme geçmek istedi. Ancak sınırda nöbet tutan askerler tarafından, ’askeri yasak ve mayınlı bölge’ olduğu gerekçesiyle partililerin geçişlerine izin verilmedi.

BDP’LİLER, TEL DUVARA TIRMANDI

Bunun üzerine BDP Mardin İl Başkanı Reşat Kaymaz ve Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, mayınlı arazideki dikenli tellerin üzerinde bulunduğu duvara tutunarak, iş makinelerinin bulunduğu yere gitti.

'BİR AN ÖNCE BURADAN AYRILIN'

Bu ğelişme üzerine iş makineleri kazı çalışmalarını bir süre durdururken haberin duyulması üzerine olay yerine çok sayıda askeri birlik ve çevik kuvvet polisi geldi. Sınırda bekleyen askeri araçtan partililere, sık sık, ’Nusaybin halkı burası yasaklı bölgedir. Bir an önce buradan ayrılın ve fotoğraf çekmeyin’, 'Şu anda hepiniz kayıt altına alınıyorsunuz. Hepinizi tespit ediyoruz. Lütfen geri çekilin’ anonsu yapıldı.

Yaklaşık yarım saat iş makinelerinin yanında kalan BDP’li Kaymaz ve Gökkan, olay yerinden yeniden tellere tutanarak partililerin yanına gelip gazetecilere açıklamada bulundu. BDP İl Başkanı Kaymaz, Nusaybin Emniyet Amiri’nin kendisini tehdit ettiğini iddia ederek, Türkiye’de hukukun kendileri için işletilmediğini öne sürdü.