BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

BDP'li siyasetçi serbest

KCK davasında yargılanan BDP'li PM üyesi Orhan Altuç tutuksuz yargılanacak.

Abone ol

Iğdır 'da terör örgütü PKK 'nın üst yapılanması KCK 'ya yönelik operasyonda gözaltına alındıktan sonra Erzurum'da yargılanmasına başlanan Barış ve Demokrasi Partisi, (BDP) Parti Meclisi Üyesi Orhan Altuç , tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında, tutuklu sanık Orhan Altuç, avukatları ve yakınları hazır bulundu.

KÜRTÇE SAVUNMA TALEBİ

Savunması istenen Altuç, Kürtçe savunma talebinde bulundu. Altuç'un tercümanlığını salondaki izleyiciler arasında bulunan bir BDP üyesi yaptı. Sanık Altuç savunmasında, terör örgütü kurmak ve üyelik suçundan yargılandığını belirterek, BDP Parti Meclis Üyesi olduğunu ve BDP Iğdır İl Başkanlığı'ndaki parti çalışmalarını denetlemek ve çalışmaları yerinde yürütmek amacıyla çeşitli legal faaliyetlerde bulunduğunu kaydetti.

Katıldığı parti çalışmalarının, iddianamede terör örgütü KCK eylemleri kapsamında değerlendirildiğine değinen sanık Altuç, ''İddia makamının öne sürdüğü gibi benim katıldığım toplantılar kesinlikle KCK eylemleri kapsamında değil. Iğdır'a gelen terör örgütü PKK elamanlarının cenazelerinin toprağa verilmesiyle ilgili düzenlenen merasimleri benim organize ettiğim iddiaları doğru değil. Yapılan ortam dinlemelerinde benimle ilgili tespit edilen iddialar doğru değil. Telefonla görüştüğüm görüşmelerin hiç biri illegal bir konuşma kapsamında değildir. Ben suçsuzum. 3 aydır suçsuz şekilde cezaevinde bulunuyorum. Yakında TBMM'de yasallaşacak olan 4. Yargı Paketi'nin göz önüne alınarak tahliyeme karar verilmesini talep ediyorum'' dedi.

TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Sanık avukatları da, müvekkillerinin BDP tarafından düzenlenen basın açıklamalarına katıldığını, parti faaliyetleri kapsamında katıldığı basın açıklamalarının suç unsuru taşımadığını, iddia makamının belirttiği gibi müvekkillerinin bulunduğu siyasi mevkiyi kalkan olarak kullandığı yönündeki görüşlere katılmadıklarını, telefonla görüştüğü kişilere de hiç bir şekilde yasa dışı talimat vermediğini belirterek, yakında çıkması beklenen 4. Yargı Paketi'nin göz önüne alınarak müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, verilen aranın ardından, Orhan Altuç'un tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verildiğini, dava dosyasındaki diğer eksikliklerin giderilmesi için duruşmanın ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.