BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.302,73
HABER /  POLİTİKA

BDP'den 'Soy kodu' önergesi!

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde İçişleri Bakanlığı'nın "Osmanlı dönemine ait nüfus kütüklerinde milliyet veya ırk ifade eden bilgilerden yararlanılarak, az

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından cevaplandırılması talebiyle soru önergesi verdi.

Önergede İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, nüfus kütüklerinde ırk, soy ve mezhep gibi ifade ve terimlere yer verilmediği belirtilerek, "Osmanlı Dönemine ait nüfus kütüklerinde milliyet veya ırk ifade eden bilgilerden yararlanılarak azınlık vatandaşlarının soy durumları Milli Eğitim Bakanlığı'na verilmektedir" denildiğini belirtti.

Buna göre Tan, Başbakan Erdoğan'a yönelttiği "İçişleri Bakanlığı, Osmanlı dönemi belgelerinden yararlanılarak, soy durumlarının Milli Eğitim Bakanlığı'na verilmekte olduğunu açıkladı.

Toplanan verilerin, Milli Eğitim yetkililerinin açıkladığı gibi 1, 2, 3 olarak kodlandığı doğru mudur? Bu kodlar neden 'gizli' tutulmaktadır? Kendi soyuna ait koda sahip olmayan bir vatandaşın Rum, Ermeni veya Yahudi okullarına kayıt yaptıramayacağı doğru mudur?

Söz konusu iddialar doğru ise, bu kodlar hangi amaçlarla verilmektedir? Söz konusu bu kodlara sadece Milli Eğitim Bakanlığı çalışanları mı ulaşmakta yoksa Emniyet, MİT ve Jandarma gibi kurumlar da ulaşabilmekte midir?

Ermeni, Rum ve Yahudiler dışındaki gayrimüslim azınlıklar olan Süryaniler, Yezidiler ve Asuriler ile ilgili bu kayıtlar tutulmakta mı?

Lozan Antlaşmasının açıklamada adı geçen maddelerinde, soy bilgilerinin tutulması gerektiğine dair bir ibare bulunmamakta. Hangi yasa veya kararnameye dayanarak böyle bir uygulama yapılmakta?" sorularının cevaplandırılmasını istedi.