BIST 9.525
DOLAR 32,65
EURO 34,88
ALTIN 2.511,93
HABER /  GÜNCEL

’’Bazıları çamur ile abdest almaya başladı’’

Soma’daki maden kazasında 6 arkadaşıyla birlikte sağ kurtulan Mehmet Ali Dinçer, "Bazıları çamur ile abdest almaya başladı. Kelime-i şahade...

Abone ol

Soma’daki maden kazasında 6 arkadaşıyla birlikte sağ kurtulan Mehmet Ali Dinçer, "Bazıları çamur ile abdest almaya başladı. Kelime-i şahadet getirenler vardı" dedi.
Manisa’nın Soma ilçesinde 6 gün önce yaşanan maden faciasında 142 işçinin arasından 6 arkadaşıyla birlikte sağ kurtulan Mehmet Ali Dinçer, yaşadıklarını anlattı. Amirlerinin kendilerine saat 15.00 gibi olayın meydana geldiğini söylediğini belirten Dinçer, "Amirlerimiz ’biran önce çıkmaya çalışın’ dediler. 100-150 metre yürüdük ve dumanda bize yetişti. Artık yürüyüş mesafesi sıfıra düştü. Duman gelir gelmez herkes maskesini taktı. 50 metre daha yürüdük ve sonra kendimize ’işimiz bitti’ dedik. Yeryüzüne yolumuz çok uzaktı. Maskenin özelliğinin 45 dakika olduğunu biliyordum. Maske bittiğinde anladım. Hava boruları vardı. Biz onları testere ile kestik. Oradan hava almaya çalıştık. Hava alırken ağzını ve burnunu açmak zorundasın. Açtığın zaman illaki pis duman çekiyorsun. Ben onu çözüm yolu olarak görmedim. İlk aşamada 35 veya 40 kişiydik. Biri geldi ve mekanize ayak denen yere çekeceklerini söylediler ve bizde oraya gittik. Orada duman bitmiş. Bir ara şakalaştık. ’Azrail bizi kandıramadı gibi’ şaka yapılıyordu. Nasıl olduysa duman gelmeye başladı. Duman komple bize döndü. Biz ilerledikçe duman bizle geliyordu. Baya bir yürüdükten sonra 3-4 arkadaşımız bayıldı. Bayılan arkadaşlarımızı yerde bırakmadık. Alıp götürüyoruz sürükleyerek ama oraya da duman geliyordu. Duman gelmeden önce sayım yapalım dediler. Saydık 142 işçi vardı. Artık oturup bekledik. Simsiyah duman çöktü. Nefes alamaz duruma geldik ama ben maskeyi kesinlikle çıkarmadım. Maskeyi çıkaranlar vardı. Maskenin özelliği 45 dakika soluduğu için çıkaranlar oldu. Çıkardılar ama zehir çektiler" dedi.

"HERKES AĞLAMAYA BAŞLADI"
Kurtarılmayı beklerken herkesin ağlamaya başladığını dile getiren Dinçer, "Herkes ağlamaya başladı. Bazıları çamur ile abdest almaya başladı. Bazıları teyemmüm abdesti aldı. Artık ’ben ölüyorum’ diyorlardı. Kelime-i şahadet getirenler vardı. Birikinti suyla abdest alıyorlardı. 1 veya 1 buçuk saat geçtikten sonra hayatta kimse kalmadı. Biz sadece 6 kişi kaldık. Ben maskeyi hiç çıkarmadım. Çünkü maske dışardan gelen pis havayı süzerek bize veriyor. Birisi geldi, bende ona zafer işareti yaptım. Bende iyiyim anlamında işaret yaptım. Ağzımızı açmıyoruz. Ne olursa olsun konuşma yok. Sonra ilerlemeye başladık. Ama her taraf insan cesedi. Kafaları ve çizmeleri çekerek geçiyorduk. Yerdekiler mesai arkadaşlarımdı. Ekmeği bölüp yediğim arkadaşlarımdı. Cesetleri geçerek temiz havaya çıktık. Artık orada kendi kendime yaşayacağım dedim. Havayı bize doğru çevirince biz kurtulduk. Havayı çevirmeselerdi canlı çıkan olamayacaktı. 2 bin 800 metre yürüyerek yeryüzüne çıktım" diye konuştu.

“ELEKTRİKÇİ ARKADAŞIMIZ 17 GÜN ÖNCE AMİRLERİ UYARMIŞ”
Madende hayatını kaybeden Elektrik Teknisyeni Ergün Sidal’ın 17 gün önce kabloların dayanıksız olduğunu amirlere ilettiğini belirten Mehmet Dinçer, "Elektrikçi olan Ergün Sidal diye bir arkadaşımız vardı. Ben daha sonra öğrendim. Ergün 17 günden beri amirleri uyarmış. ’Amirler benim dediğimi anlamıyor ve devamlı atlatıyor’ demiş. Bir kağıda not yazmış. ’Bu kablo bu panoyu taşımaz’ öyle yazmış. ‘Bir gün bu madende öleceğiz. Bizim cesedimiz madenden çıkacak’ diye özellikle söylemiş. Kendisi vefat etti. Ne acıdır ki vefat ettiği gün çocuğu dünyaya geldi” dedi.
Madenden yaklaşık 6 saat sonra çıktığını kaydeden Dinçer, "Ama beni ne arayan, ne soran oldu. Geçmiş olsun diyen bile yok. Maddi durumumuz iyi olsa biz madende çalışmayız. Evin durumu iki oda, hepsi bu" şeklinde konuştu.
(İHA)