BIST 9.092
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,55
HABER /  GÜNCEL

Baykal'a giden 50 oyun sırrı çözüldü!

HDP Milletvekili Mithat Sancar, Baykal'ın CHP grubunun sandalye sayısından fazla aldığı 50 oyun perde arkasını açıkladı.

Abone ol

TBMM Başkanlık seçimlerinin son turunda Deniz Baykal'ın CHP grubunun sandalye sayısından fazla aldığı 50 oyun sırrı ortaya çıktı.

HDP Milletvekili Mithat Sancar, bugünkü oylamalardan önce gerçekleştirilen HDP grubunda Baykal'a oy vermek için karar alındığını, hangi vekillerin oy vereceğinin de teker teker belirlendiğini anlattı.

Sancar, liste sırasına göre 50 milletvekilinin Deniz Baykal'a oy vermesi konusunda grupta karar alındığını söyledi.
 
Sancar, bu kararın nedenini de şu cümleyle açıkladı:
 
"Bir sürpriz olur da MHP son turda Baykal'a destek vermeye karar verirse, Baykal seçilecek oyu bulsun diye böyle bir karar aldık."
 
Sancar şöyle konuştu:
 
"Eğer MHP'nin Baykal'a 50 oy bile vereceğini tahmin etseydik, biz tam kadro Baykal'ı desteklerdik" dedi.
 
Sancar MHP'nin de oy vermesi halinde Baykal'ın TBMM Başkanı seçilebileceğini de vurguladı.

KRİTİK SAYI 50
 
TBMM'de, Ak Parti'nin 258 milletvekili bulunuyor. Başkanlık seçimlerinin son turunda herhangi bir adayın, AK Partili aday Yılmaz'ı geçmesi için 258 sayısının üzerine çıkması gerekiyordu. Son tura CHP adayı Baykal kaldı.
 
HDP'li Sancar'ın bahsettiği 50 sayısı bu açıdan kritik önem taşıyor. MHP'nin 80 vekili, CHP'nin Baykal hariç 131 vekiliyle birleştiğinde sayı 211 oluyordu. Buna HDP'den gelecek 50 vekil eklendiği zaman sayı 261'e ulaşılıyordu. Dolayısıyla da Baykal'ın AK Parti adayının önüne rahatlıkla geçmesini sağlıyordu.