BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15
HABER /  GÜNCEL

Başkan Erdoğan Londra'da dörtlü zirveye katıldı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konulu Dörtlü Zirve'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir araya geldi. Zirve yaklaşık 1 saat sürdü. Zirve sonrası ortak açıklama yapıldı.

Abone ol

NATO'nun 70'inci kuruluş yıl dönümü kapsamında yapılan Liderler Zirvesi başladı. Bu zirve kapsamında İngiltere'nin başkenti Londra'da Türkiye, İngiltere, Fransa ve Almanya liderlerinin katıldığı dörtlü bir toplantı gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konulu Dörtlü Zirve'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir araya geldi. Dörtlü Zirve yaklaşık 1 saat sürdü.

Dörtlü Suriye Zirvesi sonrası açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve sonrasında yaptığı açıklamada, "Zirve gayet iyi geçti" ifadelerini kullandı. Öte yandan, zirvenin ardından yapılan ortak açıklamada ise "İdlib dahil Suriye'nin tamamında, sivilleri hedef alan saldırıların durdurulması konusunda mutabık kalındı." denildi.

'İlişkiler daha da derinleştirilecek'
Açıklamaya göre, liderler, görüşmede ülkeleri arasındaki geniş stratejik, ekonomik ve savunma ortaklıklarını ele alırken, bu ilişkilerin NATO üzerinden de olmak üzere daha da derinleştirilmesinin önemini kabul etti.

Liderler, Suriye'de sınır ötesi de dahil olmak üzere insani erişimin sağlanması ve Suriye'nin kuzeydoğusuna yardımların ulaştırılmasının temelini Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılacak bir ihtiyaç değerlendirmesinin oluşturması gerektiği konusunda mutabık kaldı.

'Tüm saldırılar durdurulacak'
Mültecilerin güvenli, gönüllü ve sürdürülebilir bir şekilde geri dönüşlerinin koşullarını oluşturmak için çalışacaklarını ve terörün her türlüsüne karşı mücadelenin devam etmesi gerektiğini söyleyen liderler ayrıca, İdlib dahil Suriye'deki sivillere yönelik tüm saldırıların durdurulması gerektiği konusunda anlaştı.

Anayasa Komitesi sürecine desteklerini yineleyen liderler, Suriye'de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapılan 2254 No'lu BM kararının önemine vurgu yaptı.

Libya kararı
Dörtlü Zirve'ye katılan liderler, Libya'da siyasi sürecin ilerletilmesi konusundaki desteklerini de yineleyerek, bu formattaki toplantıların yapılması gerektiği konusunda anlaştı.

İngiltere: Dört lider anlaştı
Londra'daki dörtlü Suriye Zirvesi sonrası, İngiltere'den yapılan açıklamada ''İdlib dahil Suriye'deki tüm sivillere yönelik saldırıların durdurulmasında uzlaşıldı'' denildi.