BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.430,13
HABER /  GÜNCEL

Başika'ya saldıran 70 DEAŞ militanı öldürüldü!

Türk subaylarının da bulunduğu Başika kampına dün öğleden sonra DEAŞ militanlarınca havan toplarıyla saldırı düzenlendi. Saldırıda 4 Türk askeri yaralanırken, 70 terörist öldürüldü.

Abone ol

DEAŞ, IRAK Başika'da sünni güçlere ait bir karargaha saldırdı. Kampta bulunan 4 Türk askeri hafif biçimde yaralanırken, Musul'daki Başika Cephesi Peşmerge Komutanı Berhem Doski yaptığı açıklamada 70 IŞİD'linin öldürüldüğünü söyledi.

DEAŞ militanları, dün öğleden sonra Beşika'da bulunan askeri kampa saldırdı. Kampın bulunduğu bölgeye 150 kadar havan topu isabet ederken, saldırıda 4 Türk askeri yaralandı. Şırnak'a tahliyeleri gerçekleştirilen askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

SALDIRILAR DURMADI

Türk kampına yönelik saldırının ardından DEAŞ'lı teröristler bu kez bombalı araçlarla Peşmerge'ye saldırdı. Peşmerge sözcüsü Cabbar El Yaver, DEAŞ'ın Türk kampının dışında 6 noktaya daha saldırı düzenlendiğini açıkladı. Bu arada saldırılarda bazı Peşmerge komutanlarının öldüğü ileri sürüldü.

IŞİD'İN BAŞİKA SALDIRISINDA SON DURUM NE?

DEAŞ saldırısına müdahale eden Türk askerlerden 1'i ağır 3'ü hafif yaralandı, yaralı askerler bölgeden tahliye edildi.

Yetkililer, saldırıya hedef olan karargahın Türk askerlerinin IŞİD'e karşı Irak güçlerine eğitim verdiği kamp olup olmadığı yönünde herhangi bir bilgi vermedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul’un 32 kilometre kuzeyindeki Başika’da peşmerge güçleri ve diğer DEAŞ karşıtı grupları eğitiyordu. Bu komando birliği ve tank gücünde ay başında yapılan nöbet değişimi, Ankara ile Bağdat arasında diplomatik kriz yaratmıştı.

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Beşika'daki kampa yönelik saldırı sonrası Genelkurmay Başkanlığı açıklama yaptı. Açıklama'da üst bölgesine düşen mermiden dolayı 4 askerin yaralandığı ve Şırnak'ta tedavi altına alındığı belirtildi. İşte o açıklama;

"16 Aralık 2015 tarihinde; DEAŞ Terör Örgütü ile Peşmerge güçlerinin karşılıklı çatışmaları esnasında, saat 15.10 sularında, DEAŞ Terör Örgütü'nün Peşmerge tarafına attığı KATLUŞA ÇNRA mermilerinin bir kısmı Türk askerlerinin de konuşlu bulunduğu Başika'daki Üs Bölgesine düşmüştür.

Üs Bölgesine düşen mermilerden dolayı dört Kahraman silah arkadaşımız hayati tehlikeleri olmayacak şekilde yaralanmış ve süratle Şırnak Devlet Hastanesi'ne tahliye edilmişlerdir. Tespit edilen DEAŞ Terör Örgütü hedeflerine obüsler ile misliyle karşılık verilmiştir.

Yaşanan bu saldırı birlik güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu saldırıda yaralanan Kahraman silah arkadaşlarımıza acil şifalar temenni ediyoruz.

PEŞMERGE 70 IŞİD MİLİTANININ ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Öte yandan, Musul'daki Başik Cephesi Peşmerge Komutanı Berhem Doski, yaptığı açıklamada, "IŞİD militanları akşam saatlerinde Hazır, Başik ve Naveraniş cephelerine eş zamanlı bir şekilde bomba yüklü araçlarla saldırılar düzenledi. Saldırı sonrası Peşmergenin herhangi bir kaybı olmadı. Tüm cepheler kontrolümüzde. Büyük bir plan içerisindeydiler. Ancak anında karşılık vermemiz ve cephelerimizi tutmamızdan dolayı ilerleme kaydedemediler" diye konuştu.

MUSUL NEDEN ÖNEMLİ? BAŞİKA'DA NELER OLUYOR?

DEAŞ'ın 2014 yılının Haziran ayında Musul'u kontrolü altına almasıyla dünya ve Türkiye için Musul oldukça önemli hale geldi.

DEAŞ terörü Suriye'ye sıçramadan önce Irak'ta, El Kaide'nin bir uzantısı olarak doğmuştu. Irak'ın kuzeyindeki Musul, bu ülkenin Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip.

Musul'un DEAŞ'ın temizlenmesi halinde hem terör örgütünün imajına, hem de Suriye ve Irak'ı bağlayan lojistik ağına darbe vurulacak.

Bu yüzden aralarında Türkiye'nin de olduğu Uluslararası Koalisyon güçleri Musul'u DEAŞ'tan temizleme planını şekillendirmeye başladılar. Plan kapsamında Irak Ordusu ve peşmerge ABD desteğiyle eğitiliyordu. Bölgede 2 yılı aşkın süredir peşmergenin eğitimi için de bir Türk birliği bulunuyordu.

DEAŞ, İSMİNİ "DUA" OLARAK DEĞİŞTİRDİ

Musul'un 20 km. kuzeydoğusunda bulunan ve tarihi bir Asur yerleşimi olan Başika'nın ismi, Aramice'de "Bet" (Ev) ve "Aşika" (Aşıklar) sözcüklerinden türetilmiş ve "Aşıklar Evi" anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarıyla ünlü yerleşimde, Yezidilerin ve Şabakların yanısıra Süryaniler ve Müslüman Araplar da yaşıyor. 

DEAŞ bu yerleşimi Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra ismini "Dua" olarak değiştirmişti. Dua Halil Esvad, 2007'de Başika'nın kasaba meydanında, bir iddiaya göre İslam'a geçtiği için kalabalıkça recmedilerek öldürülen bir Yezidi genç kızın adıydı. Recmi gösteren video internette yayılmış ve uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti.