BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,97
ALTIN 2.416,28
HABER /  GÜNCEL

Barzani'den Öcalan'a af iddiası!

Başbakan'ın davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen Barzani, BDP ve DTK'lı vekiller ile konuştu. Öcalan'a af gelebileceği imasında bulundu.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Diyarbakır’a gelen Irak Kürdistan Bölgesel  Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye ziyareti çok ilginç cümleler ile akıllarda kalacak.

Başbakan Erdoğan’ın davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen Barzani, Erdoğan ile birlikte katıldığı  mitingin ardından Başbakan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Pazar günü Bugün de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Barzani, burada BDP ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyeleriyle  bir görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan'ın ardından mitingde Türkçe konuşan Barzani "yaşasın Türk ve Kürt kardeşliği, yaşasın barış" sözleriyle dikkat çekmişti. 

ÖCALAN'A DA AF GELİR

Ancak Barzani'nin Türkiye ziyaretinden en çarpıcı cümle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "cezaevleri boşaltılacak" sözlerini yorumlayarak söylediği "işler dediğim çerçevede gelişirse Abdullah Öcalan da dahil olmak üzere af gelir" cümlesiydi.

Radikal sinden Rıfat Başaran'ın haberine göre, Barzani'nin BDP ve DTK'lılarla görüşmesinde öne çıkan konu Rojava'ydı. Barzani, BDP’liler üzerinden geçen günlerde geçici yönetimini ilan eden PYD’ye mesaj göndererek, “PYD oyunbozanlık yapıyor. Kürt Yüksek Konseyi’nin Erbil Mutabakatı’nı bozdu. Bütün Kürt grupları mutabakata bağlı kalmalı.Yoksa yolları açık olsun” mesajı verdi.

BAYDEMİR, TÜRK, ZANA, SAKIK, CANAN, TAN VE AK PARTİLİ VEKİLLER

Barzani, Diyarbakır’daki tarihi ziyaretinin ikinci gününde Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ederek Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana ile BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Esat Canan ve Altan Tan ile görüştü. Görüşmeye, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ve eski milletvekili Abdurrahman Kurt da katıldı.

ERDOĞAN VE ÖCALAN'IN YAKLAŞIMINI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ

Ziyaretin ardından yaptığı açıklamada ‘barış ve Kürtlerin birliği’ mesajı veren Barzani, “Biz Kürdistan halkı olarak barışa elimizi uzatıyoruz. Barış süreci başlattıkları için Sayın Başbakan Erdoğan’ın attığı barış adımını takdirle karşılıyoruz. Sayın Öcalan’ın bu yaklaşımını da takdirle karşılıyoruz. Tüm gücümüzle bu sürecin arkasında durmaktayız. Çok açık söylemek istiyoruz ki bizim önceliğimiz Kürtlerin birliğidir." dedi. 

CEZAEVLERİ BOŞALACAK, ÖCALAN DA DAHİL...

Barzani BDP’lilere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın “cezaevleri boşalacak” sözlerini anmsatarak, “Kürtler özgürlüğe çok yakın. Ve bunu silahsız, sivil bir mücadele ile başaracak. Başbakan da meydan konuşmasında aftan bahsetti. İşler dediğim çerçevede gelişirse af gelir, Öcalan da dahil olmak üzere” dediği kaydedildi.

ROJAVA'NIN YOLU AÇIK OLSUN!

Görüşmede ağırlıklı konunun ise Rojova olduğu öğrenildi. Barzani, geçici yönetim ilan eden PYD’ye tepkisini BDP’liler üzerinden iletti. Barzani’nin, Rojava konusunda başından beri Kürtlerin birlikte tutum sergilemesi gerektiğini söylediğini belirterek, “Ancak PYD bu konuda oyunbozanlık yapıyor. Kürt Yüksek Konseyi Erbil Mutabakatı’nı bozdu. Dahası Esad rejimiyle doğrudan ve dolaylı bir işbirliğini de kabul edilebilir bulmuyoruz” dediği öğrenildi. Barzani PYD’ye eleştirilerini sürdürerek, “Esad rejimi ile ilişkiler kopartılır ve Kürtler orada ulusal bir tutum benimserse biz de destek veririz. Bütün grupların mutabakata uygun davranması gerekir. Ancak bunun dışındaki hiçbir tutuma destek vermeyiz. Kimseye düşmanlık etmeyiz ancak ‘Yolunuz açık olsun’ deriz” şeklinde mesaj verdi.