BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.433,86
HABER /  DÜNYA

Ban Ki Moon: Ateşkes sağlanmalı

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye’de barışın sağlanması amacıyla kurulması planlanan geçici hükümet üzerinde yapılacak müzakerelerin ba...

Abone ol

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye’de barışın sağlanması amacıyla kurulması planlanan geçici hükümet üzerinde yapılacak müzakerelerin başlayabilmesi için öncelikle ülkede ateşkes sağlanması gerektiğini söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban, New York’taki BM Genel Merkezi’nde düzenlediği sene sonu toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu. 2013’ün Suriye’deki savaşın “hayallerin de ötesinde” kötüye gittiği bir yıl olduğunu söyleyen Ban, “Ülke halkı bir başka yıl, bir başka ay, hatta bir başka gün daha zulüm ve yıkıma dayanamaz” diyerek ülkedeki savaşın artık sona ermesi gerektiğini vurguladı. Ban, savaşın ise yalnızca politik diyalogla sona erebileceğini ancak bunun başlatılabilmesi için ülkede ateşkesin sağlanması gerektiğini dile getirerek, “Cenevre’de Suriye konusunda politik diyaloga başlayabilmemiz için öncelikle ülkede ateşkesin sağlanması gerekiyor” diye konuştu.
Ülkedeki vahim insanlık krizini de değerlendiren Ban, bu duruma bir an önce müdahale edilmesinin gerekliliğine işaret etti. Suriye’deki durumun kötüleşmeye devam ettiğini söyleyen Ban, ancak ülkeye yapılan yardımların yetersizliğine dikkati çekerek, bu sebeple Cenevre’de bugün Suriye ve komşu ülkelerine gönderilmek üzere 6,5 milyar dolarlık yardım çağrısı yapıldığını belirtti.
Ukrayna ve Tayland’daki siyasi krizlere de değinen BM Genel Sekreteri Ban, iki ülkedeki bütün taraflara itidal çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ayrıca Filipinler’de yaşanan tayfun felaketi sebebiyle Perşembe günü bu ülkeye giderek, başkent Manila’yı ve tayfunun en etkili olduğu kentlerden biri olan Takloban’ı ziyaret edeceğini ve ilk elden felaketin değerlendirmesini yapacağını bildirdi.